Κλιμακώνει η Τεχεράνη στα Στενά του Ορμούζ: «Θα κλείσουμε παράνομες διόδους»
«Το Ιράν έχει τον πλήρη έλεγχό τους»

Κλιμακώνεται η ένταση στα Στενά του Ορμούζ, με το Ιράν να απειλεί ότι θα προχωρήσει σύντομα στο κλείσιμο θαλάσσιων διόδων που χαρακτηρίζει «παράνομες».
Όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars, ο Μοχαμαντρεζά Νακντί, σύμβουλος του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες θαλάσσιες διαδρομές στα νότια του Στενού, κατά μήκος των ακτών του Ομάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «λίγες διαδρομές» που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή βράχων, προκειμένου να ανοίξουν περάσματα στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό. Όπως υποστήριξε, από αυτές διέρχονται μικρά σκάφη τα οποία μεταφέρουν λαθραία πετρέλαιο και στη συνέχεια το μεταφορτώνουν σε δεξαμενόπλοια.
Ο Νακντί επανέλαβε παράλληλα τη θέση της Τεχεράνης ότι το Στενό του Ορμούζ βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Το Στενό του Ορμούζ είναι κλειστό και οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχουν τον πλήρη έλεγχό του», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει «μέχρι να ικανοποιηθούν τα νόμιμα αιτήματα του Ιράν».
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Kpler δείχνουν ότι οι εξαγωγές αργού από την περιοχή αυξήθηκαν σημαντικά. Κατά το επταήμερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 18,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ για 14 ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο οι όγκοι ξεπέρασαν τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από τον πόλεμο.
Στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιλαμβάνονται φορτία πετρελαίου που μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού του Ορμούζ και της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς και μεταφορές από τερματικούς σταθμούς και επιχειρήσεις μεταφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν.
Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης αμφισβητούν ότι οι ροές αργού μέσω του Στενού έχουν επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα, αποδίδοντας την όποια αύξηση στη δράση του αμερικανικού Ναυτικού.
Ο Ματζίντ Μιραχμαντί, επίσης σύμβουλος των Φρουρών, υποστήριξε την Πέμπτη ότι σήμερα διέρχονται από το Στενό περίπου 10 πλοία ημερησίως, έναντι 125 πριν από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.
























































