Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε πως χθες Σάββατο (6/7), Κινέζοι στρατιωτικοί έφθασαν στη Λευκορωσία προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινά αντιτρομοκρατικά γυμνάσια από την 8η ως τη 19η Ιουλίου.

«Τα κοινά γυμνάσια θα επιτρέψουν να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών, να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα σε λευκορωσικές και κινεζικές μονάδες και να τεθεί θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Λευκορωσίας-Κίνας» στο πεδίο της εκπαίδευσης, ανέφερε.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα γυμνάσια, ούτε για τον αριθμό των κινέζων στρατιωτικών που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτά.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας εικονίζουν κινεζικό μεταγωγικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει τριψήφιο αριθμό μελών των ενόπλων δυνάμεων του ασιατικού γίγαντα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Λευκορωσία και τη Δύση παραμένουν υψηλές, ειδικά με τη σύμμαχο της Δύσης, την Ουκρανία, και τελευταία οξύνονται περαιτέρω.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκάσενκο έχει καταγγείλει επανειλημμένα την απειλή που εγείρει κατ’ αυτόν η Δύση για τη χώρα του.

Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να επιτρέψει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να σταθμεύσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία έστειλε τελευταία ενισχύσεις στα στρατεύματά της που είναι ανεπτυγμένα στα σύνορά της με την Ουκρανία, καταγγέλλοντας ουκρανικές προκλήσεις.

Το Κίεβο από τη δική του πλευρά τονίζει συχνά πως θεωρεί ότι απειλείται από το Μινσκ, υπενθυμίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022 χρησιμοποίησαν και τη λευκορωσική επικράτεια ως ορμητήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ