Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Κίνα, μετά τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βίλνιους, εκεί όπου και προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, προχώρησε σε μια οργισμένη ανάρτηση, λέγοντας ότι ο «κινεζικός λαός δεν έχει ξεχάσει τον βομβαρδισμό της πρεσβείας της χώρας στο Βελιγράδι το 1999, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι πολίτες». 

«Δεν έχουμε ξεχάσει το χρέος του αίματος που το ΝΑΤΟ οφείλει στον κινεζικό λαό με τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στη Γιουγκοσλαβία. Οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού δεν καλωσορίζουν μια πολεμική μηχανή, ακόμη λιγότερο μια “ασιατική-Ειρηνική εκδοχή του ΝΑΤΟ” που υποδαυλίζει την αντιπαράθεση των μπλοκ ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», αναφέρει το tweet.

“Η Κίνα έχει καταναγκαστικές πολιτικές; Το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που έχει εμπλακεί σε πολιτικές μπλοκ και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, απειλώντας άλλες χώρες με βία και αμφισβητώντας τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες του κόσμου;». δήλωσε η Hua.

«Δεν είναι το ΝΑΤΟ εκείνο που έχει καταπατήσει το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και συμμετέχοντας σε πολέμους, προκαλώντας δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο;», πρόσθεσε η Κινέζα.

Την Τρίτη, οι χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στην ετήσια σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο Βίλνιους υιοθέτησαν ένα ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται, ειδικότερα, ότι οι «φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές» της Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες του μπλοκ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας. Το ΝΑΤΟ πιστεύει επίσης ότι η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι αντίθετη προς τις αξίες και τα συμφέροντά του.

Το ανακοινωθέν προσθέτει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα συντονίσουν τα βήματά τους «για την αντιμετώπιση των συστημικών προκλήσεων που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στην ευρωατλαντική ασφάλεια».

Επιπλέον, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία με τους εταίρους τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, για την αντιμετώπιση κοινών απειλών ασφαλείας.

Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έκρινε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο χθες Τρίτη πως η Κίνα εγείρει ολοένα μεγαλύτερη πρόκληση για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, καθώς «αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», «απειλεί την Ταϊβάν» και «μεγεθύνει τον στρατό της». «Ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου δεν έχει προηγούμενο» και δεν επιδεικνύεται «ουδεμία διαφάνεια», συνέχισε ο Νορβηγός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ