Εξελίξεις υπάρχουν στην αφρικανική ήπειρο, καθώς μετά τη διαταγή που έδωσε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS)  για εισβολή στο Νίγηρα, η οποία στηρίζεται από ΗΠΑ και Γαλλία, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της ECOWAS θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να  ετοιμάσουν τα σχέδια. Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της περιφερειακής οργάνωσης.

Η ECOWAS αποφάσισε χθες, Πέμπτη, την ενεργοποίηση μιας δύναμης επιφυλακής, δύο εβδομάδες αφού μέλη των ενόπλων δυνάμεων ανέτρεψαν τον Μπαζούμ.

«Η συνάντησή μας προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ECOWAS. Νιγηριανός αξιωματούχος και στρατιωτική πηγή της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσαν πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Γκάνα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μεγάλη θα είναι η δύναμη, πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να συγκροτηθεί και αν πράγματι θα επέμβει.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά τόνισε ότι η Ακτή Ελεφαντοστού θα συνεισφέρει ένα τάγμα 850 και 1.100 ανδρών για την επιχείρηση και ότι το Μπενίν, η Νιγηρία και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν επίσης.

Η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της ECOWAS.

Οι Νιγηριανοί πραξικοπηματίες «καλά θα ήταν να λάβουν πολύ σοβαρά την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από μια περιφερειακή δύναμη», είπε η Catherine Colona, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επίσης εμπλέκονται στρατιωτικά σε αυτή τη χώρα, δήλωσαν επίσης ότι υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του δυτικοαφρικανικού μπλοκ, αλλά επέμειναν, ωστόσο, στην αναζήτηση μιας «ειρηνικής» λύσης.

Διαδήλωση υπέρ της χούντας έξω από τη γαλλική στρατιωτική βάση στη Νιαμέι 

Χιλιάδες υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του Νίγηρα συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στη γαλλική στρατιωτική βάση στη Νιαμέι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κάτω η Γαλλία, κάτω η CEDEAO», η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά), φώναζαν οι διαδηλωτές.

Την Πέμπτη οι ηγέτες της ECOWAS στην έκτακτη σύνοδό τους έδωσαν το πράσινο φως για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα ώστε να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ.

Η Ρωσία τάχθηκε για άλλη μία φορά κατά της ένοπλης επέμβασης στον Νίγηρα, εκτιμώντας ότι η χρήση βίας θα αποσταθεροποιούσε τη χώρα αυτή. «Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική οδός για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση σε αυτήν την αφρικανική χώρα καθώς και στην αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή της Σαχάρας και του Σαχέλ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ