Ο ισραηλινός Στρατός βρίσκεται εδώ και ημέρες σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να πραγματοποιήσει την χερσαία επέμβασή του στην Λωρίδα της Γάζας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από  1.300 άτομα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άμαχοι.

Σε απάντηση, οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ πάνω από την πυκνοκατοικημένη λωρίδα έχουν σκοτώσει 1.900 ανθρώπους μέχρι στιγμής, 614 εκ των οποίων παιδιά.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) όπως λέγονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν στείλει χερσαία στρατεύματα στη Γάζα από το 2014, αλλά από το 2005, εκπαιδεύονται στον αστικό πόλεμο σε μια εγκατάσταση που ονομάζεται «Μίνι Γάζα».

Τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει το Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο παλαιστινιακό έδαφος.

Από τη δεκαετία του 1980, το Merkava είναι το κύριο άρμα μάχης που χρησιμοποιείται από τις IDF, σύμφωνα με τους Times of Israel. Η κύρια έκδοση  που χρησιμοποιείται σήμερα είναι το Merkava  Mk 4, 390 εκ των οποίων βρίσκονται σε υπηρεσία σήμερα.

TOMA Eitan

Το νέο ΤΟΜΠ/Α Eitan του Ισραήλ είναι ένα πολλαπλών χρήσεων, τροχοφόρο όχημα μάχης 8×8 που προορίζεται να αντικαταστήσει τα παλαιότερα M113 που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο ισραηλινός Στρατός. Το Eitan, το οποίο μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα τριών ατόμων και εννέα επιπλέον στρατιωτών, έχει υψηλές δυνατότητες πυρός και κινητικότητα, μεταξύ άλλων σε διάφορους τύπους εδάφους.

Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 90 χ.α.ω. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του το Eitan μπορεί να φέρει ένα πυροβλολο των 30 ή 40 χλστ. και  ένα  διπλό εκτοξευτή για δύο πυραύλους   Spike. Η θωράκιση που προσφέρει στο πλήρωμα είναι της κατηγορίας STANAG 4569 level 4.

Τα πρώτα Eitan παραδόθηκαν στην Ταξιαρχία Nahal των IDF τον περασμένο Μάιο, με τον διοικητή της μονάδας να λέει ότι «η είσοδος σε υπηρεσία του Eitan θα μεταμορφώσει την ταξιαρχία και θα της επιτρέψει να γίνει πιο ευέλικτη,  πιο επιχειρησιακή και με ισχυρότερη δύναμη πυρός», σύμφωνα με το Breaking Defense.

ΤΟΜΠ Namer

Το ΤΟΜΠ Namer είναι επίσης ένα όχημα που θα χρησιμοποιηθεί στην εισβολή στην Γάζα. Πρόκειται για ερπυστριοφόρα όχημα, καθώς πρόκειται για μετατροπή σε ΤΟΜΑ του άρματος μάχης Merkava.

Το βάρος του είναι ίδιο σχεδόν με αυτό του Merkava Mk4, λίγο πάνω από τους 60 τόνους, διαθέτει όμως ακόμα βαρύτερη θωράκιση καθώς η μείωση του βάρους του, λόγω της αφαίρεσης του πύργου, για το ίδιο σύστημα ισχύος, έγινε επιπλέον θωράκιση.

Το κάτω μέρος του σκάφους έχει σχεδίαση τύπου V (V-shaped hull) χάρις στο οποίο οι δυνάμεις εκτόνωσης που προκαλούνται από τις εκρήξεις ναρκών ή άλλων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) διοχετεύονται γύρω από όχημα και όχι σε αυτό.

Η συνθετική θωράκιση του Namer είναι ανάλογη ή και καλύτερη από αυτή των Merkava έχοντας έτσι την ίδια περίπου προστασία απέναντι σε πλήγματα βλημάτων.

Για την αντιμετώπιση αντιαρματικών πυραύλων το  Namer είναι επίσης εξοπλισμένο  με το συστήματα ενεργής προστασίας (APS) Throphy.

Στην τυπική διαμόρφωση οπλισμού το Namer διαθέτει ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή έναν εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών, τοποθετημένα σε ένα τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού. Παράλληλα, υπάρχει και ένα ακόμα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών στην θυρίδα του αρχηγού.

Ο οπλισμός του μπορεί να ενισχυθεί κατά πολύ με την εγκατάσταση του πύργου μάχης  Samson 30 ο οποίος διαθέτει ένα πυροβόλο 30 των χλστ., αντιαρματικούς πυραύλους Spike και σύστημα αυτοπροστασίας  Trophy, μετατρέποντας το Namer από ΤΟΜΠ σε ΤΟΜΑ.Ο ισραηλινός Στρατός διαθέτει περί τα 120 Namer ενώ θέλει να τα αυξήσει στα 531 έως το 2017.

ΤΟΜΠ Achzarit

Ένα άλλο όχημα μάχης που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί είναι το ΤΟΜΠ Achzarit το σασί του οποίου βασίζεται στο άρμα μάχης T-54/55. Το βάρος του ανέρχεται στους 44 τόνους και όπως στο Namer έτσι και στο Achzarit, η αφαίρεση του πύργου μάχης επέτρεψε την τοποθέτηση επιπλέον θωράκισης. Ο οπλισμός του αποτελείται από έως τρία πολυβόλα των 7,62 χλστ. εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε τηλεχειριζόμενο πύργο της Rafale, ο οποίος ελέγχεται από το εσωτερικό του οχήματος. Επίσης ο οπλισμός του μπορεί να αναβιβαστεί με την τοποθέτηση ενός πύργου Samson με πολυβόλο των 12,7 χλστ. Κάποια Achzarit, φέρουν αυτή την διαμόρφωση οπλισμού. Συνολικά στον ισραηλινό Στρατό επιχειρούν 215 οχήματα του τύπου.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να διαθέτει  και περί τα 500 ΤΟΜΠ M113A2, (από τουλάχιστον 5.000 που έχει αποκτήσει συνολικά)  σε διάφορες εκδόσεις. Υπάρχουν περί τις 12 διαφορετικές εκδόσεις του οχήματος σε ισραηλινή υπηρεσία μες ρόλους που ποικίλου από οχήματα διοίκησης και ελέγχου έως φορείς Α/Τ πυραύλων TOW και SPIKE.

Βόμβες κατά υπόγειων εγκαταστάσεων

Η Αεροπορία του Ισραήλ εκτός από τα συμβατικά πυρομαχικά θα χρησιμοποιήσει, εάν δεν το έχει κάνει ήδη και βόμβες  γνωστές ως «Bunker Busters», που έχουν  σκοπό να εξαλείψουν υπόγειους στόχους. Οι βόμβες διεισδύουν στο έδαφος όταν πέφτουν πριν εκραγούν.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις «Βunker Βusters» βόμβες για να αποφύγει τις μάχες  σε σήραγγες καταστρέφοντας όλες τις υπόγειες εγκαταστάσεις , χωρίς την ανάγκη να διεισδύσουν σε αυτές ειδικές δυνάμεις. Βέβαια το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι η πλήρη γνώση που βρίσκονται αυτές οι υπόγειες εγκαταστάσεις, αλλά αυτό είναι θέμα που έχει να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών.

Το Ισραήλ είχε ζητήσει το 2021 από τις ΗΠΑ τα πιο προηγμένα από αυτά τα όπλα – την βόμβα  GBU-72, η οποία είχε πραγματοποιήσει τις τελευταίες –πριν την είσοδο σε υπηρεσία- δοκιμές τον Οκτώβριο του 2021.

Η GBU-72 είναι 5.000 λιβρών και περιέχει περίπου 2 τόνους εκρηκτικά στην πολεμική της κεφαλή σε συνδυασμό με συλλογή κατεύθυνσης από τη μικρότερη GBU-31 JDAM, με χρήση GPS και INS. H δημιουργία της νέας βόμβας προσφέρει καλύτερες δυνατότητες διάτρησης υπόγειων καταφυγίων, φτάνοντας σε μεγαλύτερο βάθος.

Βέβαια είναι άγνωστο εάν το Ισραήλ έχει παραλάβει την συγκεκριμένη βόμβα αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο οι ΗΠΑ να την αποδεσμεύσουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Γεωπροωθητές

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι μια άλλη κατηγορία οχημάτων, εξίσου υψηλής αν όχι μεγαλύτερης  αξίας (σε συγκεκριμένες επιχειρησιακώς συνθήκες) από τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ. Πρόκειται για τις τεθωρακισμένες μπουλντόζες του Ισραήλ, οι οποίες αναλαμβάνουν μια σειρά αποστολών όπως διάνοιξη οδοφραγμάτων, κατεδάφιση οχυρών θέσεων, εκκαθάριση παγιδευμένων με εκρηκτικά περιοχών και άλλα καθήκοντα που μπορεί να προκύψουν σε μάχη εντός αστικού περιβάλλοντος.

Η κυριότερη από αυτές είναι η Caterpillar D9- ή αλλιώς Doobi.

Η D9 βρίσκεται σε τέσσερις εκδόσεις: Η D9L (με θωράκιση πρώτης γενιάς) με κινητήρα 460 ίππων και ικανότητα μετακίνησης εμποδίων έως και 75 τόνων.

Η D9N με θωράκιση δεύτερης γενιάς και κινητήρα ιπποδύναμης 375  έως 401 ίππων.

Η D9R με θωράκιση 3,5 γενιάς, κινητήρα 405 ίππων και ικανότητα 71,6 τόνων.

Τέλος η D9T με κινητήρα 410 έως 436 ίππων και ικανότητα 71,6 τόνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ