Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν το Σάββατο κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στη μάχη και αυτό θα έκανε το Ισραήλ να υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό».

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η οργάνωση  της Χεζμπολάχ του Λιβάνου γνωρίζει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια ενός πολέμου  με το Ισραήλ και το Τελ Αβίβ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.

Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ την πιο σοβαρή άμεση απειλή του, εκτιμώντας ότι διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ.

Η οργάνωση, η οποία έχει χιλιάδες μαχητές που συμμετείχαν στη 12χρονη σύγκρουση της Συρίας, διαθέτει επίσης διαφορετικούς τύπους στρατιωτικών drones.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που άφησε νεκρούς εκατοντάδες Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι μια επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο σκότωσε ένα «πυρήνα» που προσπαθούσε να διεισδύσει στο Ισραήλ. Την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ είπε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν πολλούς ρουκέτες σε τέσσερις θέσεις του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων.

Ο Amirabdollahian πρόσθεσε: «Θέλω να προειδοποιήσω τους εγκληματίες πολέμου και όσους υποστηρίζουν αυτήν την οντότητα πριν να είναι πολύ αργά να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά των αμάχων στη Γάζα, γιατί μπορεί να είναι πολύ αργά σε λίγες ώρες».

Με το βλέμμα προς τη Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε άλλους στη Μέση Ανατολή να μην συμμετάσχουν στη σύγκρουση και έστειλε αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα έρθει σε επαφή με αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή επειδή «υπάρχει ακόμη ευκαιρία “σήμερα”να εργαστούμε για μια πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς μπορεί να είναι πολύ αργά “αύριο”».

Η πιθανότητα ενός νέου μετώπου στον Λίβανο φέρνει πικρές αναμνήσεις ενός =πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006 που κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ο Amirabdollahian είπε ότι συνάντησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνθήκες της οργάνωσης στον Λίβανο.

«Γνωρίζω για τα σενάρια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Χεζμπολάχ», είπε ο Amirabdollahian. «Οποιαδήποτε δράση  αναλάβει  η Χεζμπολάχ θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό στη σιωνιστική οντότητα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ