Κλιμάκωση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Κιέβου προκαλεί η συνέχιση των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια, με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να διακόψει την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με την Ουκρανία, εάν τα πλήγματα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Όπως αναφέρεται, ο Ν.Τραμπ απηύθυνε περίπου έξι σχετικά αιτήματα, χωρίς να επιτευχθεί η διακοπή των επιθέσεων. Image

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια ντίζελ, ενώ η Ουάσιγκτον εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη στάση του Κιέβου απέναντι στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας.

Ο Β.Ζελένσκι είχε προτείνει μια αμοιβαία δέσμευση: η Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και το Κίεβο να αναστείλει τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ν.Τραμπ φέρεται να αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη πρόταση ως άνιση συμφωνία. Η διαφωνία αφορά τους όρους μιας πιθανής αποκλιμάκωσης των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με την ενεργειακή τροφοδοσία και των δύο χωρών.

Η πιθανότητα περιορισμού της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην Ουκρανία, καθώς η αμερικανική υποστήριξη στον τομέα των πληροφοριών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολεμικής της προσπάθειας.

Νέα επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Ρωσία

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τις προμήθειες ντίζελ προς τις ΗΠΑ, ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επίθεση στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Νοβοσαχτίνσκ, στην περιφέρεια του Ροστόφ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την επίθεση επλήγησαν και κατοικίες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ