Η Ινδία αποκάλυψε το νέο της ελαφρύ άρμα μάχης, το Zorawar, το οποίο σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του ινδικού στρατού σε περιοχές υψηλού υψομέτρου, όπως στην περιοχή Λαντάκ.

Το άρμα αυτό έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη κινεζικών ελαφρών αρμάτων μάχης, όπως το Type 15, στις υψηλές περιοχές κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LAC).

Το Zorawar ζυγίζει μόλις 25 τόνους, το μισό βάρος από τα βαρύτερα άρματα όπως το T-90, επιτρέποντας την αποτελεσματική λειτουργία του σε δύσκολα ορεινά εδάφη.

Είναι εξοπλισμένο με κύριο πυροβόλο διαμετρήματος 105mm ή μεγαλύτερο, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.

Επιπλέον, διαθέτει αρθρωτή εκρηκτική θωράκιση και σύστημα ενεργητικής προστασίας για αυξημένη επιβιωσιμότητα.

Η Ινδική Στρατιωτική Διοίκηση έχει τοποθετήσει αρχική παραγγελία για 59 άρματα Zorawar, με σχέδια να προμηθευτεί συνολικά 354 ελαφριά άρματα μάχης.

Το Zorawar αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην άμυνα της Ινδίας έναντι της Κίνας, καθώς προσφέρει αυξημένη ευελιξία και δύναμη πυρός στα ορεινά πεδία μάχης.

Το άρμα αυτό, το οποίο είναι προϊόν εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής από το Ινδικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία Larsen & Toubro, είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα Cummins ισχύος 750 ίππων.

Ο συνδυασμός της υψηλής ισχύος και της μειωμένης μάζας του επιτρέπει στο Zorawar να επιτυγχάνει υψηλή κινητικότητα και αποτελεσματικότητα σε ορεινές συνθήκες.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ