Σε μία πρωτοφανή επίδειξη δύναμης προχώρησε η Βόρεια Κορέα εκτοξεύοντας ταυτόχρονα 10 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, γνωστής επίσης ως Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το Γενικό Eπιτελείο της Νότιας Κορέας.

Και οι 10 πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα.

Η ιαπωνική Aκτοφυλακή και το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσαν επίσης την εκτόξευση τουλάχιστον ενός βαλλιστικού πυραύλου.

Κατά ιαπωνική Aκτοφυλακή και το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, κατέπεσε εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται αύριο να συνεδριάσει για την αποτυχημένη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει σε τροχιά δεύτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο, ενέργεια που οι ΗΠΑ έκριναν πως αποτελεί μέρος της «απερίσκεπτης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς» της Πιονγκγιάνγκ.

Σε βάρος της Βόρειας Κορέας επιβλήθηκε σειρά κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το 2006.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ΣΑ του ΟΗΕ είναι διχασμένο για τα βορειοκορεατικά εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς η Ρωσία και η Κίνα κρίνουν πως οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές και καλούν να αρθούν.

Η Μόσχα και το Πεκίνο επιχειρηματολογούν πως τα συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας «προκαλούν» την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο θεωρούν πως η ρωσοσινική υποστήριξη δημιουργεί αίσθημα ατιμωρησίας στη βορειοκορεατική πλευρά.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής διπλωματίας καταδίκασε επικριτικά σχόλια του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την αποτυχημένη προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά δεύτερος δορυφόρος στρατιωτικής αναγνώρισης και τόνισε πως η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δικαίωμα να διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως εννοεί να θέσει σε τροχιά κι άλλους δορυφόρους φέτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει σημαντικές δυνατότητες που την καθιστούν πλέον μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια όχι μόνο στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ