Η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Κλαούντια Τάνερ, δήλωσε χθες Τρίτη πως η χώρα σκοπεύει να προμηθευτεί οκτώ συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς Iris-T από τη Γερμανία, οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα European Sky Shield («Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»).

Η απόκτηση των εκτοξευτήρων και των πυραύλων και η εκπαίδευση των μελών του αυστριακού στρατού που θα χειρίζονται τις συστοιχίες αυτές θα γίνει από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, διευκρίνισε η κυρία Τάνερ.

Προχθές Δευτέρα, οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας και της Λετονίας υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την αγορά συστοιχιών του συστήματος, που παράγεται από τη γερμανική βιομηχανία Diehl Defence.

Σύμφωνα με την κυρία Τάνερ, Βιέννη και Βερολίνο θα υπογράψουν προσυμφωνία εντός εβδομάδων.

Κατά τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Αυστρίας, τον Γκέρφριντ Πρόμπεργκερ, προβλέπεται η αγορά τεσσάρων συστοιχιών μικρού βεληνεκούς και άλλων τεσσάρων μέσου βεληνεκούς.

Έπειτα από την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είναι «απολύτως απαραίτητο» να κλείσουν όποια κενά υπάρχουν στην αντιαεροπορική άμυνα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, έκρινε η κυρία Τάνερ.

Η Αυστρία πάντως δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην αγορά συστημάτων μακρού βεληνεκούς, όπως το αμερικανοϊσραηλινής κατασκευής Arrow 3, που σκοπεύει να αποκτήσει η Γερμανία, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ