Σε μείζονος παγκόσμιας γεωστρατηγικής σημασίας, συμφωνία, ήρθε το Πεκίνο με την Μόσχα και την Πιονγκ Γιανγκ για να επιτρέψουν στα κινεζικά πλοία να διέρχονται από τον ποταμό Τουμέν που διασχίζει τα σύνορα της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας και εκβάλει στην δυτική Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα, τα κινεζικά πλοία μπορούσαν να πλεύσουν στον ποταμό μόνο μέχρι το χωριό Fanchuan, χωρίς να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Η προτεινόμενη συμφωνία θα επιτρέψει στα κινεζικά πλοία να διασχίζουν το τελευταίο τμήμα των 15 χιλιομέτρων με την άδεια της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Φημολογείται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι και η ναυπήγηση 100 πολεμικών πλοίων για λογαριασμό του ρωσικού Ναυτικού στα κινεζικά ναυπηγεία σε ορίζοντα 15ετίας, καθώς η Ρωσία δεν έχει ναυπηγεία ικανά να ναυπηγήσουν τόσο πολλά πλοία επιφανείας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πλοία τα οποία όμως είναι άκρως απαραίτητα για να διατηρήσει τις δυνατότητές του το ρωσικό Ναυτικό στην Βόρεια Θάλασσα, αλλά και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συμφωνία θα αφορά μόνο πλοία επιφανείας, καθώς τα ρωσικά ναυπηγεία διατηρούν από την σοβιετική εποχή σε μεγάλο ποσοστό την ικανότητα ναυπήγησης υποβρυχίων, αλλά σε ότι αφορά τα σκάφη επιφανείας ούτε το 20% της ναυπηγικής ικανότητας που υπήρχε το 1990 έχουν.

Η κινεζική πρόσβαση μέσω του ποταμού Τουμέν στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, όμως, θα επιτρέπει στην Κίνα να δημιουργήσει σημεία εκτόξευσης βαλλιστικών και υπερ-υπερηχητικών πυρηνικών πυραύλων από ασφαλείς προκαθορισμένες θαλάσσιες ζώνες.

Αυτές οι τακτικές θυμίζουν τις σοβιετικές μεθόδους «Bastion» όπου τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων περιπολούσαν σε προστατευμένες περιοχές για να διασφαλίσουν τη δυνατότητα πυρηνικής εκτόξευσης χωρίς φόβο για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα θα έχει τη δυνατότητα να απειλεί απευθείας τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να περιορίζεται ο στόλος επιφανείας της και τα πυρηνικά της υποβρύχια στη Σινική Θάλασσα, αυξάνοντας παράλληλα τον κατακερματισμό των αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών για την αντιμετώπισή τους.

Η πρόσβαση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας δημιουργεί δύο ναυτικά μέτωπα για την Κίνα, ενισχύοντας τις αμφίβιες επιθετικές της δυνατότητες και τη δυσκολία για ναυτικό έλεγχο της περιοχής από τους αντιπάλους της.

Προσφέρει επίσης στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Νότιας Κορέας, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές και συντονισμένες επιχειρήσεις για πιθανό εμπάργκο και άμυνα απέναντι σε επιχειρήσεις των Αμερικανών για ανεφοδιασμό, όπως είχε πραγματοποιηθεί στον Πόλεμο της Κορέας μέσω της Ιντσόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ