Για πρώτη φορά, το Πεκίνο  διόρισε έναν αξιωματικό του Ναυτικού ως υπουργό Άμυνας, ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ναύαρχος Dong Jun, πρώην διοικητής του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, καλύπτει μια θέση που έμενε κενή από τις 24 Οκτωβρίου όταν αποπέμφθηκε  από την θέση του υπουργού Άμυνας ο στρατηγός Li Shangfu.

Ο Λι όμως αγνοείται από πολύ νωρίτερα έχοντας να δώσει σημεία ζωής από τον από τον περασμένο Αύγουστο. Ορισμένα μέσα αναφέρουν ότι είχε συλληφθεί για διαφθορά στην προηγούμενη  θέση  του ως Διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Ο Dong, 62 ετών, διοικεί το κινεζικό Ναυτικό  από τον Σεπτέμβριο του 2021. Τον διαδέχθηκε ο ναύαρχος Hu Zhongming με προϋπηρεσία στα υποβρύχια τη Δευτέρα.

Σε αντίθεση πάντως με ότι ισχύει στις περισσότερες χώρες του κόσμου,  ο υπουργός Άμυνας στην  Κίνα είναι τυπικού ρόλου και τελετουργικού χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη διπλωματία χωρίς επιχειρησιακό ή πολιτικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατός της Κίνας εποπτεύεται από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή (CMC) υπό την προεδρία του προέδρου της Κίνας, φυσικά.

Ο υπουργός Άμυνας είναι συνήθως μέλος του CMC και είναι πιθανό ο Dong να πάρει τη θέση του CMC που κατείχε προηγουμένως ο Li πριν από την αποκαθήλωσή  του.

Ο αγνοούμενος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ