Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, με τους Ισραηλινούς να χτυπούν από στεριά, αέρα και θάλασσα, σε άλλη μια ένδειξη πως η μαζική χερσαία εισβολή ενδέχεται να είναι πολύ κοντά.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» αναφέρει το δίκτυο του Al Jazeera, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». Την ίδια διαπίστωση κάνουν και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Και οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους επιχειρούν να απαντήσουν, καθώς σειρήνες ηχούν σε Ασντότ και Ασκελόν, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται και προς το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, αναφορές θέλουν ένα άτομο να έχει τραυματιστεί στην πόλη Λοντ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα στο Τελ Αβίβ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Αναμένεται μακράς διάρκειας η χερσαία εισβολή στη Γάζα

«Αναμένουμε μακράς διάρκειας χερσαία επιχείρηση στη Γάζα» είπε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, τονίζοντας ότι προετοιμάζονται για μία δύσκολη επίθεση.

Ο Ιωάβ Γκάλαντ υπογράμμισε ότι απαιτείται το ξήλωμα ενός τεράστιου δικτύου σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Συμπλήρωσε ότι η χερσαία εισβολή που θα ακολουθήσει μετά τις αεροπορικές επιδρομές, θα διαρκέσει πολύ και ότι θα οδηγήσει σε μια άλλη μακρά φάση μαχών χαμηλότερης έντασης, καθώς το Ισραήλ θα καταστρέφει θύλακες αντίστασης.

Οι  Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους επιχειρούν να απαντήσουν, καθώς σειρήνες ηχούν σε Ασντότ και Ασκελόν, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται και προς το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, αναφορές θέλουν ένα άτομο να έχει τραυματιστεί στην πόλη Λοντ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα στο Τελ Αβίβ.

Όπως αναφέρει ο IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, τα μαχητικά του 13ου Στόλου του Ναυτικού της χώρας κατέστρεψαν «υποδομές της Χαμάς και επιχείρησαν σε στρατόπεδο που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικές δυνάμεις της οργάνωσης».

Στην επίθεση συμμετείχαν επιπλέον σκάφη του Ναυτικού και αεροσκάφη. Τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή με την ολοκλήρωση της αποστολής.

Η επιχείρηση ήταν ξεχωριστή από τη χερσαία επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της πόλης της Γάζας χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel στόχος της επιδρομής εκείνης ήταν η γειτονιά Shuja’iyya στην ανατολική Γάζα.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι περιορισμένης έκτασης επιδρομές θα μπορούσαν να αποτελούν πρόβα χερσαίας εισβολής, στην ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι περιγράφει ότι στην επιχείρηση στη Γάζα συμμετείχαν δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένα με την από αέρος συνδρομή ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως λένε αναλυτές πρόκειται για μια επιχείρηση με εγγυς αεροπορική υποστήριξη που εφαρμόζεται όταν έχεις μονάδες πεζικού που χρειάζονται διαρκώς υποστήριξη από τον αέρα με ελικόπτερα ή drones.

Στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο, ήταν αποθήκες οπλισμού της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων.

«Οι δυνάμεις εγκατέλειψαν την περιοχή στο τέλος της αποστολής και δεν υπάρχουν θύματα στις τάξεις μας» προσθέτει ο εκπρόσωπος των IDF.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ