Τη στρατολόγηση νέων μελών σταματά αυτήν την περίοδο ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με ηχητικό του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Η τύχη της Wagner και του ίδιου του Πριγκόζιν παραμένει ασαφής μετά τη σύντομη, αποτυχημένη ανταρσία του στα τέλη Ιουνίου. Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι κάποιοι μισθοφόροι θα αναχωρήσουν για τη Λευκορωσία.

Παρά ταύτα ο Πριγκόζιν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πέντε ημέρες μετά την ανταρσία και την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Πούτιν υποδέχθηκε Αφρικανούς ηγέτες.

«Οι αποστολές θα πραγματοποιηθούν στο όνομα του μεγαλείου της Ρωσίας»

Στο μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στο Grey Zone, ένα κανάλι στην πλατφόρμα Telegram που συνδέεται με τη Wagner μια φωνή που έμοιαζε με του Πριγκόζιν ανέφερε: «Σήμερα καθορίζουμε τις επόμενες αποστολές μας, τα σχέδια για τις οποίες γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Αναμφίβολα αυτές οι αποστολές θα πραγματοποιηθούν στο όνομα του μεγαλείου της Ρωσίας».

Μετά την ανταρσία του Ιουνίου το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι όσοι μαχητές της Wagner δεν συμμετείχαν σε αυτή μπορούν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό υπογράφοντας συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας.

Σε μια προφανή αναφορά σε αυτό ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι «δυστυχώς» κάποια μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης πήγαν σε άλλες «δομές ισχύος», αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμούν να επιστρέψουν.

Τι είπε για στρατολόγηση νέων μελών

Ο Πριγκόζιν τόνισε: «Εφόσον δεν αντιμετωπίζουμε ελλείψεις προσωπικού, δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε νέα στρατολόγηση. Ωστόσο θα είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες προς εσάς αν παραμείνετε σε επαφή μαζί μας και μόλις η Πατρίδα χρειαστεί να δημιουργήσει μια νέα ομάδα που θα είναι σε θέση να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας μας, σίγουρα θα αρχίσουμε να στρατολογούμε».

Μετά την ανταρσία κάποιοι μαχητές της Wagner έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία και έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν τον στρατό της. Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα ο Πριγκόζιν είχε επισημάνει ότι η μισθοφορική οργάνωση είναι έτοιμη να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ