Fenris: Το νέο τεθωρακισμένο όχημα της Γαλλίας με πυροβόλο των 105mm αποκαλύφθηκε στο Eurosatory 2026
Σχεδιάστηκε με γνώμονα τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έμφαση στην ισχυρή δύναμη πυρός και την προστασία από drones και περιφερόμενα πυρομαχικά
Η γαλλική εταιρεία Arquus (μέρος του ομίλου John Cockerill) παρουσίασε για πρώτη φορά στο Eurosatory 2026 το νέο τεθωρακισμένο όχημα Fenris 6×6, το οποίο κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον επισκεπτών και ειδικών.
Το Fenris ζυγίζει 26 τόνους, διαθέτει πυροβόλο 105 χιλιοστών και αναπτύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ: λιγότερο από 12 μήνες.
Σχεδιάστηκε με γνώμονα τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έμφαση στην ισχυρή δύναμη πυρός και την προστασία από drones και περιφερόμενα πυρομαχικά.
Κύρια χαρακτηριστικά
•Επίπεδο προστασίας STANAG 4 (ΝΑΤΟ)
•Μεταφορά με αεροσκάφη A400M
•Πυροβόλο 105mm με βεληνεκές έως 11 χιλιόμετρα (γωνία βολής 40°)
•Προηγμένες αναρτήσεις που επιτρέπουν στον οδηγό να αλλάζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και την κλίση του οχήματος, βελτιώνοντας τόσο την ευελιξία όσο και την επιβιωσιμότητα
Το Fenris προορίζεται ως άμεσος αντικαταστάτης των παλαιότερων AMX-10 RC και προσφέρει σημαντικά αναβαθμισμένες δυνατότητες για σύγχρονες επιχειρήσεις, συνδυάζοντας κινητικότητα, ισχυρό πυροβόλο και προηγμένη προστασία.
Η παρουσίασή του στο Παρίσι θεωρείται ήδη μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις της φετινής έκθεσης Eurosatory 2026.