Ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε σήμερα Τρίτη 2ο Ιουνίου, ότι οι περισσότεροι από τους μαχητές του δεν έχουν λάβει ακόμα τα μετάλλια που τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο τους στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η οργάνωση μισθοφόρων Wagner του Πριγκόζιν αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ που καταλήφθηκε τον περασμένο μήνα από τις ρωσικές δυνάμεις ύστερα από εννέα μήνες συγκρούσεων.

Ο Πούτιν συνεχάρη τη Wagner και τον ρωσικό Στρατό τότε και δήλωσε ότι όλοι εκείνοι που διακρίθηκαν θα λάβουν μετάλλια.

«Μόνο το αστέρι Ήρωας της Ρωσίας έχει παραληφθεί»

Ωστόσο ο Πριγκόζιν, που έχει δημοσίως κατηγορήσει το υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία του για ανικανότητα και αποτυχία να εφοδιάσει επαρκώς τις δυνάμεις του, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες του δεν έχουν βραβευθεί.

«Από τα κρατικά βραβεία για το Μπαχμούτ, μόνο το αστέρι Ήρωας της Ρωσίας έχει παραληφθεί. Τίποτα δεν έχει απονεμηθεί στους μαχητές, στους περισσότερους από τους μαχητές. Οι κατάλογοι βρίσκονται στο υπουργείο Άμυνας», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το γραφείο Τύπου του.

«Στόλισαν τον εαυτό τους με μπιχλιμπίδια»

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, γίνεται φασαρία για την υπογραφή των βραβείων. Όλοι έχουν ήδη ξεχάσει ότι πολέμησαν και πέθαναν εκεί», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν, κατηγορώντας τους στρατηγούς ότι αντ’ αυτού «στόλισαν τον εαυτό τους με μπιχλιμπίδια».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην κριτική του από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αγνοήσει τις καταγγελίες που έχει κάνει ο Πριγκόζιν δημοσίως.

Το ξέσπασμά του έρχεται ενώ συνεχίζεται η διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας για την εντολή που δόθηκε ούτως ώστε οι μισθοφορικές οργανώσεις, όπως είναι η δική του, να υπογράψουν επίσημα συμβόλαια με το υπουργείο πριν από την 1η Ιουλίου. Ο Πριγκόζιν αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει κάτι και έχει έκτοτε δηλώσει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι ο ίδιος προτείνει ένα εναλλακτικό συμβόλαιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ