Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ. Όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κτυπήματος στο Ιράν τις επόμενες 24 με 48 ώρες.

Πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η συζήτηση ήταν έντονη μεταξύ των μελών του υπουργικού Συμβουλίου και δεν έγινε δυνατό να καταλήξουν σε κάποια απόφαση ως προς το αν πρέπει να απαντήσουν, το μέγεθος και τομ στόχο της απάντησης.

Δείχνουν να κατανοούν ότι αν απαντήσουν θα υπάρξει ακόμα πιο έντονη απάντηση από Ιράν και κλιμάκωση της κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διαχωρίσει την θέση τους: Δεν θέλουν να απαντήσει το Ισραήλ και το ξεκαθάρισαν στο Τελ Αβίβ.

Ακόμη πάντως δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες και όλα κινούνται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των υποθέσεων, οι προηγούμενες όμως δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων προϊδέαζαν για προετοιμασία ισχυρού πλήγματος σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους cruise.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και ΕΕ , στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών του υπουργικού Συμβουλίου συμφώνησε με την πραγματοποίηση κτυπήματος στο Ιράν αλλά υπήρξαν διαφωνίες ως προς το μέγεθος της απάντησης αυτής.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπήρξε έντονη συζήτηση κατά τη χθεσινή αλλά και αποψινή συνεδρίαση του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου για το αν θα εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας πλήγμα κατά του Ιράν με στόχο εγκαταστάσεις Διοίκησης και Ελέγχου, πυρηνικών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αεροπορικές βάσεις, ναυτικές βάσεις και υποδομές, ή εάν η ισραηλινή αντίδραση πρέπει να «μετρηθεί» προκειμένου να αποτραπεί μια περιφερειακή σύγκρουση.

Αυτό ίσως ενισχύεται και από το γεγονός της απόφασης Νετανιάχου να αναβάλει στην επίθεση στη Ράφα.

Όπως όμως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ η μάλλον θυελλώδης συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν κατέληξε σε απόφαση εάν θα υπάρξει ευρεία επίθεση κατά του Ιράν ή όχι.

Όπως αναφέρεται πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Άμυνας και τον Benny Gantz .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ