Ομάδα αντικυβερνητικών από τη Λευκορωσία, η ByPol, δημοσίευσε ένα βίντεο από το drone που φέρεται να δείχνει το ρωσικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) Beriev A-50.

Η ByPol ​​ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε ένα αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, η οποία ήταν επιτυχής και ένα αεροσκάφος A-50, που βρισκόταν στη βάση, υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα με το ByPol, το πιάτο ραντάρ και το πιλοτήριο του A-50 υπέστησαν ζημιές από την πρόσκρουση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών με εκρηκτικά.

Το βίντεο δείχνει το drone να πετά πάνω από το αεροδρόμιο και να κατευθύνεται προς το αεροσκάφος. Έπειτα προσγειώνεται πάνω στο ρωσικό αεροσκάφος όπου κάθεται για αρκετά δευτερόλεπτα. Ενώ τα διαθέσιμα πλάνα επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση έγινε, δεν επιβεβαιώνει ότι ήταν επιτυχής. Επίσης, το βίντεο είναι ενδεικτικό για την σχεδόν ανύπαρκτη αεράμυνα πάνω από το αεροδρόμιο.

Πολλές δορυφορικές εικόνες της αεροπορικής βάσης, που δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία Maxar, δείχνουν το αεροσκάφος φαινομενικά άθικτο, με μόνο το χιόνι πάνω από την άτρακτο του αεροσκάφους να έχει μερικώς διαταραχθεί.

Την 1η Μαρτίου 2023, αρκετές ημέρες μετά την επίθεση, τα τηλεοπτικά κανάλια της Λευκορωσίας έδειξαν πλάνα από αυτό το ίδιο αεροσκάφος, όπως ισχυρίζονται, άθικτο να απογειώνεται και να πετάει πίσω στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ