Να αποφύγουν κάθε επέμβαση στην  πόλη Ράφα που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζα, προειδοποίησαν σήμερα Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία το Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός Στρατός ετοιμάζεται για την έναρξη επιχειρήσεων στη πόλη αυτή, 30 χλμ. νότια της Γάζας.
Όπως αναφέρει η
WSJ:

«Αφού το Ισραήλ ενημέρωσε την Αίγυπτο ότι σχεδιάζει την εκτέλεση χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι εάν Παλαιστίνιοι αναγκαστούν να περάσουν  στη χερσόνησο του Σινά ή εάν ισραηλινά στρατεύματα εισέλθουν στη Ράφα, η μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης θα πάψει να ισχύει.

Η Αίγυπτος, που φοβάται ότι μια πλημμύρα Παλαιστινίων θα προσπαθήσει να φύγει από την εμπόλεμη ζώνη, ενισχύει τους φράχτες στα σύνορά της, προσθέτοντας κάμερες, παρατηρητήρια και αισθητήρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαουδική Αραβία η οποία προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», εάν το Ισραήλ επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, πόλη όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι που κατέφυγαν εκεί από τη βόρεια Γάζα.΄

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου σε ανακοίνωσή του το Σάββατο είπε ότι «η Ράφα αντιπροσωπεύει το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που η βάναυση ισραηλινή επιθετικότητα ανάγκασε να φύγουν».

Το Ριάντ  είπε ακόμη ότι «τονίζει ότι είναι πλήρως  αντίθετο και καταδικάζει σθεναρά  του βίαιο εκτοπισμό  των Παλαιστινίων και ανανεώνει τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Οι σκόπιμες παραβιάσεις των διεθνών και ανθρωπιστικών νόμων τονίζουν την ανάγκη να συνεδριάσει σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να προκαλέσει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας βρίσκονται τώρα καταφύγιο στην πόλη, με πολλούς να κοιμούνται έξω σε σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια και να αυξάνονται οι ανησυχίες για την έλλειψη τροφής, νερού και υγιεινής.

Ο Νετανιάχου διέταξε στρατιωτικούς αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια για την «εκκένωση» της Ράφα παράλληλα με την «καταστροφή» των μαχητών της Χαμάς στην πόλη.

Μάρτυρες ανέφεραν νέα χτυπήματα στη Ράφα τα ξημερώματα του Σαββάτου, προκαλώντας φόβους στους Παλαιστίνιους για επικείμενη χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο που «μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες εάν η Ράφα γίνει πεδίο πολεμικής σύγκρουσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ