Σε μια ξεκάθαρη  δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων, να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, και να δεχτεί Παλαιστίνιους.

«Η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της γης και της κυριαρχίας της, ανεξαρτήτως κόστους», είπε ο Μαντμπούλι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, σε συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών, τοπικών φυλάρχων, βουλευτών και άλλων πολιτικών, στο Σινά.

Και συνέχισε:

«Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα καταπατήσει το έδαφός μας», δήλωσε ο Μαντμπούλι.  Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει ποτέ την επιβολή οποιασδήποτε κατάστασης ή τη διευθέτηση περιφερειακών ζητημάτων εις βάρος της.

Η θέση της Αιγύπτου είναι διαμετρικά αντίθετη με την αντίστοιχη της Ελλάδας αναφορικά με την είσοδο στη χώρα αλλοδαπών, η οποία έχει ασπαστεί διαχρονικά το δόγμα των ανοικτών συνόρων.

Η δήλωση αυτή έρχεται, παρότι, ο ίδιος αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο σημείο διέλευσης της Ράφα έκανε λόγο για μια  «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα.

«Η Αίγυπτος εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα αρχής γενομένης από την πολιτική ηγεσία με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μέχρι όλες τις κρατικές υπηρεσίες που εργάζονται για να επιλύσουν αυτή την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην οποία εκτίθενται οι αθώοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας σήμερα», είπε ο Μαντμπούλι.

«Δεν την αγγίζει κανείς»

Ο Σίσι, εξάλλου δήλωσε το Σάββατο, πως η κυριαρχία της χώρας του πρέπει να γίνει σεβαστή μετά την αναχαίτιση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών  που εισήλθαν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

«Η Αίγυπτος είναι κυρίαρχη χώρα και η κυριαρχία και η θέση της θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα και δεν την αγγίζει κανείς», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ