Στο πώς σταμάτησε την ανταρσία της Wagner και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο απέκτησε το Σάββατο μεσολάβησε για τον τερματισμό της ανταρσίας της  οργάνωσης Wagner κατά της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Λουκασένκο αφηγήθηκε πώς έπεισε τον αρχηγό της Wagner να σταματήσει την ανταρσία των μισθοφόρων και να τους δώσει εντολή να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Ήταν μια τηλεφωνική συνομιλία, φορτισμένη, γεμάτη βρισιές.

Στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο, παλιού φίλου του Πριγκόζιν, ο τελευταίος τερμάτισε αυτή την «πορεία για δικαιοσύνη» από χιλιάδες άνδρες του προς την Μόσχα με αντάλλαγμα ασφαλή μεταφορά στη Λευκορωσία.

Οι μισθοφόροι του – που έχουν διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε μεγάλο μέρος της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία – έλαβαν επίσης χάρη και τους δόθηκαν οι επιλογές να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, να ενσωματωθούν στον ρωσικό τακτικό στρατό, ή απλά να επιστρέψουν σπίτια τους.

Ο Λουκασένκο αφηγήθηκε σε Λευκορώσους αξιωματικούς και αξιωματούχους τον ρόλο του στις στιγμές του Σαββάτου.

«Πιέστηκε και επηρεάστηκε από εκείνους που ηγήθηκαν των ομάδων εφόδου (στην Ουκρανία) και αντίκρισαν αυτούς τους θανάτους», είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ από την Ουκρανία, σε «ημίτρελη κατάσταση».

Με τους άνδρες του Πριγκόζιν να έχουν καταλάβει το Ροστόφ και άλλους να κατευθύνονται προς τη Μόσχα, ο Λουκασένκο ανέφερε ότι προσπαθούσε επί ώρες μέσω τηλεφώνου να λογικέψει τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος ήταν έξαλλος με τη διαφθορά και την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και ήθελε να εκδικηθεί την φερόμενη επίθεση κατά των μισθοφόρων του.

Ο Λουκασένκο είπε ότι στα τηλεφωνήματά τους ακούστηκαν «δεκαπλάσιες βωμολοχίες» από ό,τι σε μια συνηθισμένη εποικοινωνία μεταξύ τους.

«”Αλλά θέλουμε δικαιοσύνη! Αυτοί θέλουν να μας καταπνίξουν! Θα πάμε στη Μόσχα!”, είπε ο Πριγκόζιν και «λέω “στα μισά του δρόμου απλά θα σε συνθλίψουν σαν έντομο”», ήταν μια από τις ανταλλαγές στα τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι, νωρίτερα το Σάββατο μίλησε με τον Β.Πούτιν και τόνισε ότι συμβούλεψε τον Ρώσο πρόεδρο να μην «βιαστεί» για να συντρίψει τους στασιαστές και να μην δολοφονήσει τον Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. «Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», είπε ο Λουκασένκο.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε χθες ότι δεν σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πούτιν, αλλά επιζητούσε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Κανείς δεν θα σου δώσει ούτε τον Σόιγκου ούτε τον Γκερασίμοφ», ανέφερε ο Λουκασένκο ότι είπε στον Πριγκόζιν, πείθοντάς τον τελικά ότι η Μόσχα θα αμυνόταν και ότι η συνέχιση της ανταρσίας θα βύθιζε τη Ρωσία σε αναταραχή και πόνο.

Πλέον ο Πριγκόζιν βρίσκεται στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Wagner και τους πρότεινε να παραμείνουν σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ