Νέες έφοδοι κατά παλιών συμμάχων του Β.Ζελένσκι πραγματοποιούν οι ουκρανικές αρχές με το πρόσχημα της διαφθοράς που τώρα ανακάλυψαν στην Δύση ότι μαστίζει την Ουκρανία.

Ο Ντέιβιντ Αραχάμια, επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε στο Telegram πως οι αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν στόχο κυρίως τον δισεκατομμυριούχο Ίχορ Κολομόισκι, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ και τις ουκρανικές φορολογικές αρχές, ενώ η διεύθυνση των τελωνείων αποπέμφθηκε. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δέχθηκαν επίσης την επίσκεψη των ερευνητών.

«Η χώρα θα αλλάξει με τον πόλεμο και αν κάποιος δεν είναι έτοιμος στην αλλαγή, τότε το κράτος θα έρθει και θα τον βοηθήσει να αλλάξει», επέμεινε ο Αραχάμια, αναφερόμενος στη μάστιγα της ενδημικής διαφθοράς.

Οι έφοδοι της αστυνομίας πραγματοποιούνται μία εβδομάδα μετά την αποπομπή σειράς υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων στον απόηχο ενός σκανδάλου διαφθοράς που αφορούσε τον εφοδιασμό του στρατού.

Tο Κίεβο φιλοξενεί μεθαύριο Παρασκευή μια συνάντηση κορυφής με την ΕΕ η οποία έχει καταστήσει τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς μια κρίσιμη μεταρρύθμιση αν η Ουκρανία θέλει κάποια μέρα να γίνει μέρος της Ένωσης.

Στο μεταξύ η ουκρανική διαφθορά έχει προξενήσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες των δυτικών κοινωνιών που βλέπουν τα χρήματά τους να γίνονται περιουσιακά στοιχεία διεφθαρμένων ολιγαρχών.

Οι ερευνητές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν εικόνες από την έρευνα στο σπίτι του Κολομόισκι, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης κατάχρησης 40 δισ. χρίβνια (περίπου ένα δισ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) στην οποία εμπλέκονται πετρελαϊκές εταιρίες.

Ο ολιγάρχης υποστήριξε τον Ζελένσκι το 2019

Ο δισεκατομμυριούχος σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προεκλογική εκστρατεία του το 2019.

Το Γραφείο ερευνών του κράτους, ένας οργανισμός που μάχεται τη διαφθορά, πραγματοποίησε από την πλευρά του εφόδους στις φορολογικές αρχές, κατηγορώντας “τον επικεφαλής των φορολογικών αρχών του Κιέβου για συνωμοσία με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Τέλος, σύμφωνα με τον Αραχάμια, οι ερευνητές επέδωσαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας κοινοποιήσεις καθιστώντας τους επισήμως υπόπτους.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι τους προσάπτεται και αν η επιχείρηση είχε σχέση με το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα για ένα συμβόλαιο που υπεγράφη από το υπουργείο Άμυνας σε υπέρογκη τιμή για προϊόντα διατροφής που προορίζονταν για τους στρατιώτες σε διάφορες περιοχές.

Γιατί έγινε η έφοδος στο σπίτι του ολιγάρχη

Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, η έφοδος στο σπίτι του Κολομόισκι είχε σχέση με φερόμενη κατάχρηση σε σχέση με πετρελαϊκά προϊόντα και αποφυγή καταβολής τελωνειακών δασμών.

Ξεχωριστά, ο Αβάκοφ είπε πως η έφοδος στο σπίτι του έγινε στο πλαίσιο έρευνας για τη συντριβή ελικοπτέρου στις 18 Ιανουαρίου που προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων, περιλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκιι.

Είπε πως οι ερευνητές διερευνούν την αγορά πριν από έξι χρόνια ενός μοντέλου ελικοπτέρου της Airbus το οποίο ενεπλάκη στο δυστύχημα, όμως “δεν βρέθηκε τίποτα σχετικό προς το ενδιαφέρον της έρευνας”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ