Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 34 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και 9 πολεμικά πλοία γύρω από το νησί από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι 2 SU-30, 2 J-11, 4 J-10, 6 μαχητικά αεροσκάφη J-16, 1 αεροσκάφος ναυτικής μεταφοράς «Y-8 EW», 1 αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας «Y-8 ASW» και 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικής κατασκοπείας «Y-8 ELINT» και στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «BKZ-005» και «BKZ-007» διέσχισαν την εναέρια και θαλάσσια γραμμή που θεωρείται ότι περιορίζει τις σφαίρες επιρροής των μερών στο Στενό της Ταϊβάν και πέταξαν στην περιοχή που η Ταϊβάν κήρυξε ως «Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (ADIZ)».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι 34 στρατιωτικά αεροσκάφη και 9 πλοία που εντοπίστηκαν γύρω από το νησί παρακολουθούνται από ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού, αεροσκάφη περιπολίας, πλοία και επίγεια πυραυλικά συστήματα.

Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Τσεχίας Πετρ Πάβελ με την ηγέτιδα της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Βεν.

Το Πεκίνο είχε διαμαρτυρηθεί για τη συνάντηση με την αιτιολογία ότι «παρενέβαινε στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», «παραβίαζε την αρχή της μίας Κίνας» και «έδινε λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο του 2022, η Κίνα είχε τακτοποιήσει τις στρατιωτικές περιπολίες γύρω από την Ταϊβάν και τις πτήσεις που διέσχιζαν την ονομαστική «μέση γραμμή» που χωρίζει το στενό της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς του, τονίζει την «αρχή της μίας Κίνας» και αντιτίθεται στις ανεξάρτητες διπλωματικές σχέσεις της Ταϊβάν με τις χώρες του κόσμου, στην εκπροσώπησή της στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και απαιτεί από τις χώρες που την αναγνωρίζουν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ