Σύμφωνα με όσα δήλωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, η Σλοβακία δεν είναι έτοιμη να στείλει βαριά άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει στην Ουκρανία, καθώς αντικαθιστούν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που η Μπρατισλάβα ήδη παρέδωσε στο Κίεβο.

Η συμφωνία με τη Γερμανία πως θα παραδίδονταν στις σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις Leopard 2A4 προορισμένα γι’ αυτές παραμένει σε ισχύ, υπογράμμισε ο κ. Ναντ στο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Δυνάμει της συμφωνίας, ένα τέτοιο βαρύ άρμα μάχης παραδόθηκε στη Σλοβακία από την τότε υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ενώ 14 ακόμη αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Η συμφωνία αυτή αποτελούσε μέρος του συστήματος που εφάρμοσε η γερμανική κυβέρνηση για να παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία εμμέσως, από συμμάχους, που βάπτισε κυκλική ανταλλαγή.

Έτσι, τα γερμανικά Leopard θα αντικαταστήσουν τα 30 BMP-1 που η Σλοβακία έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία.

Για να βοηθήσει το Κίεβο, η Σλοβακία είναι διατεθειμένη να της στείλει σοβιετικού σχεδιασμού άρματα μάχης T-72, αλλά θα χρειαστεί να αντικατασταθούν επίσης, είπε ακόμη ο κ. Ναντ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ