Ο Shahriar Heydari, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράν, επιβεβαίωσε σε συνομιλία με τον δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim ότι το Ιράν θα παραλάβει υπερσύγχρονα ρωσικά μαχητικά Su-35.

Τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 35 που παρήγγειλε το Ιράν από τη Ρωσία θα φτάσουν στη χώρα στις αρχές του επόμενου Ιρανικού έτους, δηλαδή σε δύο μόλις μήνες! 

Η είδηση προκαλεί αναταραχή στο δυτικό συνασπισμό, καθώς η φημολογία υπήρχε, οι πληροφορίες υπήρχαν, κανείς όμως δεν περίμενε ότι η παράδοση των ρωσικών μαχητικών θα γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Ιράν ξεκαθάρισε δικαιολογώντας την μυστικότητα και την ταχύτητα που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση ότι «Δεν περιμένουμε την ακύρωση ή τη μη ανάκληση των κυρώσεων για να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα».

Ο Heydari είπε επίσης: Έχουμε δώσει παραγγελίες στη Ρωσία και για άλλα σημαντικά προϊόντα της στρατιωτικής βιομηχανίας όπως αμυντικά συστήματα, πυραύλους και ελικόπτερα, και τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα παραδοθούν στη χώρα πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με το Tasnim, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν εικασίες για την αγορά μαχητικών Sukhoi 35 από τη Ρωσία και σε ορισμένες χρονικές στιγμές αυτές οι εικασίες ενισχύθηκαν.

Η υπόθεση αυτή πάντως είχε μείνει στο επίπεδο της φημολογίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν ο Amir Vahedi, διοικητής της Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σε συνομιλία που επιβεβαίωσε την είδηση ​​για την αγορά μαχητικών από τη Ρωσία για την Πολεμική Αεροπορία, τόνισε ότι η αγορά του Sukhoi-35 μαχητικά είναι στην ημερήσια διάταξη και η αγορά μαχητικών Sukhoi-30 είναι στο σχέδιο.

Το Sukhoi 35 είναι ένα από τα πιο ισχυρά μαχητικά της γενιάς 4++ στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ