Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, προειδοποίησε πως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι έχουν υψώσει οδοφράγματα οξύνοντας εκ νέου την ένταση, βρίσκεται «στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης».

«Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όλοι μαζί, για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη. Είμαστε πραγματικά στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης λόγω των μονομερών μέτρων που έλαβε η Πρίστινα», η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, είπε η κ. Μπρνάμπιτς σε διάσκεψη με σερβικές ΜΚΟ.

Η πρώην σερβική επαρχία των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, με συντριπτική πλειοψηφία Αλβανούς, κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, την οποία η Σερβία δεν αναγνωρίζει.

Το Βελιγράδι ενθαρρύνει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να αμφισβητήσουν τις τοπικές αρχές, τη στιγμή που η Πρίστινα θέλει να εδραιώσει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αρκετές εκατοντάδες Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν στήσει οδοφράγματα από τις 10 Δεκεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία σε δύο συνοριακά περάσματα με τη Σερβία.

Λίγες ώρες μετά το στήσιμο των οδοφραγμάτων, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι υπέστη τρεις επιθέσεις με πυροβόλα όπλα.

Σύμφωνα με τη LeFigaro, η αστυνομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπτύχθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής EULEX, έγινε στόχος χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, η οποία δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Η σερβική μειονότητα στο επίκεντρο των εντάσεων

Η ένταση κλιμακώθηκε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου ζει περισσότερο από το ένα τρίτο των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, όταν η Πρίστινα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεξαγάγει εκλογές εκεί σε δήμους με σερβική πλειοψηφία, μετά την παραίτηση όλων των Σέρβων αιρετών αξιωματούχων και αστυνομικών σε αυτήν την περιοχή. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανέβαλαν τελικά τις εκλογές για τον Απρίλιο.

Η υπό το ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (Kfor) ενίσχυσε την παρουσία της στο βορρά, στέλνοντας επιπλέον στρατεύματα και περιπολίες εκεί, δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της δύναμης, Ιταλός στρατηγός Angelo.Michele Ristuccia, σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε ότι η Kfor έχει «όλες τις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες, παντού στο Κοσσυφοπέδιο».

Από την πλευρά της, η Σερβία ζήτησε από την Kfor να της επιτρέψει να αναπτύξει τους στρατιώτες και την αστυνομία της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ωστόσο, τόνισε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» ότι αυτό το αίτημα «δεν θα γίνει δεκτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ