Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου,Αλμπίν Κούρτι, και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, έχουν προσκληθεί να μεταβούν «σύντομα» στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έδωσε καμία ημερομηνία, αλλά είπε ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει «πολύ, πολύ σύντομα» και ότι σκοπός της συνάντησης είναι «η εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης».

Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου την εφαρμογή του σχεδίου της για την επανεγγραφή των αυτοκινήτων που έχουν σερβικές πινακίδες.

Αυτά τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι και ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το Βελιγράδι.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή ότι «έχει ήδη βρεθεί λύση», αλλά είπε μόνο ότι «οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και εκπροσώπων των κομμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ο Κούρτι επιβεβαίωσε επίσης την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις 18 Νοεμβρίου.

Είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπέσνικ Μπισλίμι, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες για την επίλυση του ζητήματος των πινακίδων κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς, όπως σημειώνει το «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη»- REL.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θέλει όλα τα αυτοκίνητα να ταξινομηθούν εκ νέου με πινακίδες που να γράφουν RKS, ή Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία αντιτίθεται, επιμένοντας σε πινακίδες ουδέτερες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ως αποτέλεσμα της αυξημένης έντασης, οι βόρειοι Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε δομές του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Κούρτι είπε ότι το Βελιγράδι διέταξε όλους τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου να παραιτηθούν, αλλά άσκησε και πάλι έφεση κατά μιας τέτοιας ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ