Οι Αμερικανοί έχοντας κατανοήσει ότι η «πόρτα του φρενοκομείου» είναι πολύ κοντά στο να ανοίξει επιχειρούν και προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το χθεσινό περιστατικό της πτώσης δύο ρωσικής κατασκευής πυραύλων σε πολωνικό έδαφος που προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως «μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

Είναι σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρχει μία ατμόσφαιρα ασάφειας ως προς την προέλευση του πυραύλου ο οποίος κατά τα δεδομένα μάλλον ήταν S-300.

Βέβαια πυραύλους S-300 δεν έχουν μόνο οι Ρώσοι αλλά και οι Ουκρανοί οι οποίοι τους έχουν παραλάβει από χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ όπως οι ίδιοι λένε απέκτησαν ένα τέτοιο σύστημα πρόσφατα μετά την κατάληψη της Χερσώνας κατά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Αν ο πύραυλος ήταν ρωσικός οι Αμερικανοί θέλουν να το αποκρύψουν για να μη συμβεί ο πυρηνικός εφιάλτης από τον οποίο θα καταστραφούν ολοσχερώς και οι ίδιοι μαζί με όλους μας.

Ωραία τα περί συμμαχίας, άρθρο πέντε κ.λ.π. αλλά αυτά καλό είναι να μείνουν στο επίπεδο του ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Αν ο πύραυλος ήταν ουκρανικός ούτε αυτό θέλουν να μαθευτεί καθώς ο αντίκτυπος στην κοινή Δυτική γνώμη θα είναι αρνητικός και τεράστιος εναντίον του Κιέβου.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

«Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Φυσικά αν γίνει αυτό, η Ρωσία θα κινητοποιήσει άμεσα ολόκληρο το πυρηνικό της οπλοστάσιο και μαζί με τη Μόσχα το ίδιο θα πράξει και το Πεκίνο.

Η Κίνα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ να υποτάξουν την Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση καθώς γνωρίζει ότι μετά έπεται η σειρά της.

Αντίθετα, εάν σταθεί στο πλευρό της όπως προβλέπουν τα μυστικά πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει οι δυο τους εδώ και αρκετά χρόνια, οι συνδυασμένες δυνάμεις τους αποκτούν ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ