Οι Ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων και στην κόψη του ξυραφιού ίσως κερδίσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αυτή τη στιγμή προηγούνται των Δημοκρατικών καθώς έχουν κερδίσει 49 έδρες έναντι 48 και απομένει να καθοριστεί η τύχη τριών ακόμα εδρών σε τρεις Πολιτείες.

Ειδικότερα, από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίνονται στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 12 (σε Βερμόντ, Ιλινόι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσιρ, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Χαβάη) και οι Ρεπουμπλικάνοι 20 (Άινταχο, Άιοβα, Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισούρι, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα, Ουισκόνσιν, Οχάιο, Φλόριντα).

Αυτό το ρεκόρ 20-12 των Ρεπουμπλικανών δείχνει ότι η νίκη τους τελικά ήταν πολύ μεγάλη και αν μιλάγαμε για προεδρικές εκλογές η Προεδρία θα ήταν σίγουρα στα χέρια τους.

Σε ότι αφορά τις τρεις εναπομείνασες έδρες σε Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα τα πράγματα είναι οριακά.

Το πιο πιθανό είναι πως στο τέλος θα έχουμε μία ισοψηφία 50-50 και άρα παραμονή του ελέγχου της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς λόγω της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, αλλά το σενάριο για ένα 51-49 υπέρ των Ρεπουμπλικανών είναι τελικά δυνατό να συμβεί.

Αν αυτό γίνει τότε οριακά, η «καθαρή» νίκη των Ρεπουμπλικανών θα γίνει «τεράστια». Δηλαδή για λίγες χιλιάδες ψήφους θα αλλάξει η χρήση των λέξεων.

Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να συμβεί αυτό;

Η εκπροσώπηση της Τζόρτζια στη Γερουσία οδεύει προς επαναληπτικό γύρο τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ (πρώην άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τον στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ) εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Εδώ έχουμε δύο βασικά ενδεχόμενα.

Οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν ικανοί να κερδίσουν τη Νεβάδα και να πάνε στις 50 έδρες.

Αν γίνει αυτό, τότε, οι εκλογές στην Τζόρτζια θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά για όσους Ρεπουμπλικανούς και φίλους των Ρεπουμπλικανών δεν πήγαν να ψηφίσουν και να στηρίξουν εν τέλει τον Χέρσελ Γουόκερ.

Αν πάρουν την Τζόρτζια τον Δεκέμβριο τότε οι Ρεπουμπλικανοί θα ελέγξουν και την Γερουσία και η νίκη τους θα γίνει… θρίαμβος.

Αν δεν κερδίσουν την Νεβάδα δεν θα έχει κανένα νόημα το αποτέλεσμα στην Τζόρτζια.

Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί και στην Αριζόνα, η οποία θα βγάλει αποτελέσματα την… Παρασκευή καθώς θα γίνουν επανακαταμετρήσεις αφού παρουσιάστηκαν προβλήματα με πολλά ψηφοδέλτια που δεν μπόρεσαν να διαβαστούν ενώ συνέβη το πρωτοφανές να «τελειώσει και το χαρτί εκτύπωσης» λίγο πριν καταμετρηθούν σημαντικές για τους Ρεπουμπλικανούς κομητείες.

Αν κερδηθεί (δύσκολο αλλά στις ΗΠΑ όχι αδύνατο) λοιπόν και η Πολιτεία της Αριζόνα πάλι θριαμβεύουν οι Ρεπουμπλικανοί και η Γερουσία γίνεται δική τους.

Eδώ πούμε πως η Γερουσία είναι ανωτέρω νομοθετικό σώμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βέβαια η Βουλή των Αντιπροσώπων ασχολείται με τα καθημερινά νομοσχέδια και τακτικά ζητήματα ενώ ο πρόεδρος του σώματος είναι ο νούμερο τρία της αμερικανικής ηγεσίας.

Δηλαδή αν πεθάνει ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ή καταστούν ανίκανοι να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, αναλαμβάνει την εξουσία ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων.

Όμως η Γερουσία είναι αυτή που στο τέλος εγκρίνει ακόμα και τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Είναι δηλαδή το νομοθετικό σώμα το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο και ως εκτούτου έχει μεγαλύτερη ισχύ από το Κογκρέσο.

Άσχετα λοιπόν με τις δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει και είναι πολύ πιθανό το χτύπημα που δέχθηκαν οι Δημοκρατικοί σε αυτές εκλογές να γίνει συντριπτικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ