Πάνω από 120.000 επιστολές έχει στείλει μέχρι στιγμής η Σουηδική Υπηρεσία για την Προστασία και την Ετοιμότητα MSB σε νέους που κλείνουν φέτος τα 16 ώστε να μπορούν αμυνθούν σε περίπτωση πολέμου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά σε περίπτωση πολέμου ή απειλής πολέμου, άτομα ηλικίας έως 16 ετών μπορούν να κληθούν σε πλήρη άμυνα (totalförsvar).

Μπορεί να αφορά την ανάληψη εργασιών όπως η βοήθεια στη διανομή φαγητού και νερού, επίδειξη δρόμων ή την διανομή πληροφοριών.

Τώρα ο Σουηδικός Οργανισμός για την Προστασία και την Ετοιμότητα MSB, θέλει να αυξήσει τη γνώση των νέων σχετικά με το καθήκον της άμυνας.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, πάνω από 120.000 άτομα που έχουν κλείσει τα 16 ή θα κλείσουν τα 16 φέτος θα λάβουν μια επιστολή με πληροφορίες σχετικά με την ετοιμότητα σε περίπτωση κρίσης, την πολιτική άμυνα και μια σύντομη ιστορία για το θέμα.

– Από την ηλικία των 16 έως τα 70, υπόκεινται στο καθήκον της άμυνας. Σε περίπτωση αυξημένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή πολέμου στη Σουηδία τότε πρέπει να εμπλακούν όλοι. Και τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε όσους είναι νεότεροι, που μπορεί να μην γνωρίζουν τι μπορεί να γίνει, λέει η Charlotte Petri Gornitzka, γενική διευθύντρια της MSB.

Στο γεωργικό σχολείο Munkagårdsgymnasiet στο Tvååker του δήμου Varberg, οι μαθητές ρίχνουν μια κλεφτή ματιά στο νέο υλικό εκστρατείας από την Υπηρεσία Προστασίας και Ετοιμότητας.

– Είναι θετικό ότι όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Να μπορεί κάποιος να υπερασπιστεί τη χώρα του και να μπορεί να βοηθήσει, λέει ο Casper Segerström, 16 ετών. defencenet.gr defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ