Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε δύο πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς εισερχόμενη έτσι στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν τέτοια οπλικά συστήματα.

 Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχή επίδειξη της δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεών του να προχωρήσουν σε πλήγματα με πυρηνικά όπλα και με πυραύλους cruise, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η νέα εκτόξευση πυραύλων προστίθεται στις δοκιμές με αριθμό ρεκόρ φέτος, που επέτειναν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και ενέτειναν τις ανησυχίες πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017 και έβδομη συνολικά.

Όταν η Βόρεια Κορέα απέκτησε την δυνατότητα δημιουργίας και κατασκευής πυρηνικής βόμβας όλοι στην Δύση ανησύχησαν πάρα πολύ αλλά θεωρούσαν πως ακόμα η Πιονγιάνγκ δεν θα ήταν ικανή να την χρησιμοποιήσει διότι τότε δεν διέθετε τους ανάλογους πυραυλικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πυρηνική δοκιμή στην Βόρεια Κορέα έγινε το 2006.

Τώρα όμως η Β.Κορέα έχει αποδείξει πως διαθέτει και βαλλιστικούς πυραύλους, είτε ICBM (με χρήση από ξηρά), είτε SLBM (με χρήση από υποβρύχια) και πλέον διαθέτει και την τενχολογία-τεχνογνωσία να παράξει πυραύλους cruise.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά τις εκτοξεύσεις των πυραύλων, που έγιναν χθες Τετάρτη. Διένυσαν 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα, τόνισε το KCNA, συμπληρώνοντας πως έπληξαν τους στόχους τους, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή» του για τις δοκιμές, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των όπλων αυτών στη μάχη και θα «αναπτυχθούν στις μονάδες του λαϊκού κορεατικού στρατού (που είναι αρμόδιες για τη χρήση) τακτικών πυρηνικών όπλων», πάντα σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της εγγράφονταν σε ασκήσεις για τη χρήση «τακτικών πυρηνικών» όπλων, προσομοίωναν πυρηνικό πλήγμα στη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ εξέφρασε τη «μεγάλη εκτίμησή του για τις υψηλές δυνατότητες αντίδρασης των δυνάμεών μας» που είναι επιφορτισμένες με τη χρήση πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε το KCNA. Η δοκιμαστική εκτόξευση ήταν άλλη μια σαφής προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της Πιονγκγιάνγκ, συμπλήρωσε.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Το 2011, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαδέχεται τον πατέρα του. Το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας επιταχύνονται.

Έναν χρόνο αργότερα, η εκτόξευση πυραύλου και η εφήμερη τοποθέτηση σε τροχιά δορυφόρου αποτελούν το προοίμιο για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Το 2013, ο Κιμ παρακολουθεί την τρίτη πυρηνική δοκιμή, πολύ μεγαλύτερης ισχύος από τις δύο προηγούμενες.

Έπειτα από μία τέταρτη δοκιμή τον Ιανουάριο 2016, ο Κιμ διαβεβαιώνει ότι η Πιονγκγιάνγκ κατόρθωσε σμίκρυνση μίας θερμοπυρηνικής κεφαλής.

Στις αρχές του Αυγούστου, για πρώτη φορά, η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο απευθείας στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η πέμπτη πυρηνική δοκιμή. Το καθεστώς ανακοινώνει ότι προχώρησε σε δοκιμή πυρηνικής κεφαλής που έχει την δυνατότητα να οπλίσει πύραυλο μακρού βεληνεκούς.

Πυρηνική δύναμη

Τον Μάιο 2017, η Πιονγκγιάνγκ δοκιμάζει για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς Hwasong-12 (IRBM) ικανού να πλήξει το Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στις 4 Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο Hwasong-14 με βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων και άρα ικανό να πλήξει μεγάλο μέρος της Αμερικής. Μια δεύτερη δοκιμή ακολουθεί λίγες εβδομάδες αργότερα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, μία έκτη πυρηνική δοκιμή παρουσιάζεται ως δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ενέργεια που εκλύεται είναι 250 κιλοτόνων, δηλαδή 16 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα το 1945.

Στο τέλος του Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ δοκιμάζει νέο τύπο διηπειρωτικού πυραύλου, έναν Hwasong-15, ικανό «να μεταφέρει μία extra-large βαριά κεφαλή», ικανή να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Όπως και ο Hwasong-14, αυτός ο διηπειρωτικός πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνική γόμωση.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διακηρύσσει ότι η χώρα του έγινε πλήρης πυρηνική δύναμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ