Το πυρηνικό οπλοστάσιο των χωρών που διαθέτουν τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής παρουσιάζει το BBC.

Το ρεπορτάζ του γνωστού βρετανικού μέσου έρχεται έπειτα από το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτουμε» για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος.

Όμως, όπως και με τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, αναλυτές, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι οι ενέργειές του θα πρέπει μάλλον να ερμηνευθούν ως προειδοποίηση προς άλλες χώρες να μην κλιμακώσουν την εμπλοκή τους στην Ουκρανία, παρά ως ένδειξη επιθυμίας για χρήση πυρηνικών όπλων.

Τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν εδώ και σχεδόν 80 χρόνια και πολλές χώρες τα βλέπουν ως αποτρεπτικό μέσο που συνεχίζει να εγγυάται την εθνική τους ασφάλεια, τονίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Πόσα πυρηνικά έχει η Μόσχα

Όλα τα στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα είναι εκτιμήσεις, αλλά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές – τις συσκευές που πυροδοτούν μια πυρηνική έκρηξη – αν και σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου 1.500 που έχουν αποσυρθεί και πρόκειται να διαλυθούν.

Από τις υπόλοιπες 4.500 περίπου, οι περισσότερες θεωρούνται στρατηγικά πυρηνικά όπλα – βαλλιστικοί πύραυλοι ή πύραυλοι, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά είναι τα όπλα που συνήθως συνδέονται με τον πυρηνικό πόλεμο.

Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα, λιγότερο καταστροφικά πυρηνικά όπλα για χρήση μικρής εμβέλειας σε πεδία μάχης ή στη θάλασσα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν διαθέτει χιλιάδες πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς έτοιμα για χρήση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι σήμερα «αναπτυγμένες», δηλαδή τοποθετημένες σε βάσεις πυραύλων και βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια στη θάλασσα, τονίζει το BBC. defencenet.gr defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ