Ευχαριστημένο το ΥΠΕΞ Κύπρου από την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

«Μεγάλη ικανοποίηση για την απόφαση ΗΠΑ να προχωρήσει στην ολική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων στην Κύπρο»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να προχωρήσει στην ολική άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει την στιγμή που γίνεται αυτό, δηλαδή την στιγμή που προσπαθούν να ενισχύσουν την Ουκρανία οι ΗΠΑ με κάθε μορφής ανατολικής προέλευσης πολεμικό υλικό, και η Κύπρος έχει αρκετά.

Κανείς δεν θα μπορεί να παραξενευθεί αν την επαύριον ανακοινωθεί η αποστολή των ρωσικής προέλευσης υλικών της ΕΦ στο Κίεβο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο πίσω στον Απρίλιο το δημοσίευμα του Forbes για θετική γνώμη παραχώρησης  των ρωσικής προέλευσης υλικών στην Ουκρανία.

Άρματα Τ-80, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 (αν δεν πουληθούν στην Σερβία), συστήματα Tor-M1 και BUK για να αναφέρουμε μερικά από τα κύρια οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν από την Κύπρο σε περιόδους που τα αμερικανικά όπλα εξοπλίζουν τις κατοχικές δυνάμεις ενώ δεν επέτρεπαν να γίνεται εκχώρηση στην ΕΦ, αλλά και όταν κανείς δεν πουλούσε στην Κύπρο, πλην εξαιρέσεων.

Η απώλεια αυτών για τα οποία έχει γίνει τεράστια επένδυση δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καλυφθεί από τυχόν αμερικανικά συστήματα αναλόγων δυνατοτήτων αλλά και ακόμα αν αποφασιστεί πότε θα έρχονταν και πότε θα εκπαιδεύονταν τα πληρώματα. Το αποτέλεσμα “γυμνή” Κύπρος και έρμαιο των επιβουλεύσεων του Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την εν λόγω απόφαση, η οποία είναι απότοκο της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί από τη νομοθεσία «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019.

Πρόκειται για απόφαση σταθμό που επιβεβαιώνει την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.

Μιας στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που διεξάγεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης για οικοδόμηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραχώδη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μεγάλη ικανοποίηση για την απόφαση ΗΠΑ να προχωρήσει στην ολική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων στην Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας:

«Ακόμα ένα απτό δείγμα της αναβαθμισμένης διμερούς συνεργασίας, τα θεμέλια της οποίας οικοδομήσαμε με σταθερά βήματα την τελευταία δεκαετία».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV