Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, δήλωσε σήμερα πως πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», είπε ο Κίσι σε δημοσιογράφους, καθώς η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια σε χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών.

Η Κίνα εκτόξευσε 11 πυραύλους, ενώ ο στρατός της Ταϊβάν λέει ότι προετοιμάζεται για πόλεμο

Εντεκα πυραύλους εκτόξευσε η Κίνα προς την Ταϊβάν την ώρα που ο Στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο. Σημειώνεται ότι οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το μεσημέρι -τοπική ώρα- το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε:

«Από τον κινεζικό Στρατό επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν στις σχετικές θαλάσσιες περιοχές και στον εναέριο χώρο».

Οι έξι προσδιορισμένες ζώνες περιβάλλουν το νησί, ενώ ορισμένες βρίσκονται κοντά σε βασικά λιμάνια. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της παρακολουθούν το περιβάλλον. «Δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας», ανέφερε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι οι ψαράδες της Ταϊβάν -όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press, είναι τα άμεσα θύματα της έντασης.

«Αυτό θα μας επηρεάσει σίγουρα, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;», αναφέρουν οι κάτοικοι της Ταϊβάν.

Το Associated Press μίλησε με κατοίκους στην πόλη Keelung καθώς πήγαιναν για μπάνιο στο στενό της Ταϊβάν, κοντά στο σημείο όπου η Κίνα λέει ότι πραγματοποίησε «πυραυλικά πλήγματα ακριβείας», στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια έχουν αυξήσει την ένταση στην περιοχή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

«Όλοι θα έπρεπε να θέλουν χρήματα, όχι σφαίρες. Η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πράγμα», δήλωσε ο 63χρονος Lu Chuan-hsiong.

Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού σκάφους, Chou Ting-tai, ανέφερε: «Είναι πολύ κοντά μας. Αυτό σίγουρα θα μας επηρεάσει, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;».

Ωστόσο, ο διευθυντής της Ένωσης Ψαράδων,Chen Wen-ching, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, καθώς οι ασκήσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου. «Πολλοί ψαράδες διαμαρτύρονται. Θέλουν να διεξάγουν ασκήσεις εδώ γύρω και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε.

Και συνέχισε: «Πρέπει να ενημερώσουμε τους ψαράδες μας να εγκαταλείψουν την περιοχή των ασκήσεων, για να αποφύγουμε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και απώλειες περιουσιών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ