Το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις αντι-ρωσικές κυρώσεις για να αντιμετωπίσει την οξεία ενεργειακή κρίση όπως αναφέρει η βρετανική Express.

Η ενέργεια αυτή των Βρετανών δείχνει την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της οικονομικής κατάστασης που οι ίδιοι δημιούργησαν μαζί με τους Αμερικανούς.

Μία οικονομική κατάσταση δυσάρεστη για όλες τις δυτικές χώρες που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε ενέργεια και βασικές πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει ντίζελ αξίας 800 εκατομμυρίων λιρών από τη Ρωσία από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η εταιρεία δεδομένων χρηματοπιστωτικών αγορών και υποδομών Refinitiv.

Τα βρετανικά λιμάνια έλαβαν πέντε αποστολές καυσίμων τον Απρίλιο, τέσσερις τον Μάιο και μία τον περασμένο μήνα.

Εκτός από τα διυλισμένα καύσιμα, μπορεί να εισαχθεί ακόμη και ρωσικό αργό πετρέλαιο, αναφέρει το άρθρο. 

Για να αποφευχθούν νομικά εμπόδια, οι δεξαμενές γεμίζουν κατά 51 τοις εκατό με ενέργεια από άλλη χώρα, δηλαδή η Βρετανία παρακάμπτει τις κυρώσεις τις οποίες η ίδια επέβαλε και μάλιστα έπεισε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν.

Στη συνέχεια, το αναμεμειγμένο πετρέλαιο αποστέλλεται στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, μετά από το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια μαύρου χρυσού μεταφέρονται στο διυλιστήριο Exxon Fawley στο Hampshire.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είναι σχετικά ενεργειακά αυτάρκης καθώς μαζί με τη Νορβηγία εκμεταλλεύονται τα περιβόητα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

Kι όμως αποκαλύπτεται ότι η ακρίβεια την πλήττει σε τέτοιο βαθμό που είναι αναγκασμένη να αυτοακυρωθεί.

Η ακρίβεια είναι η πραγματική αιτία της ανατροπής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον καθώς το κόμμα των Συντηρητικών θεώρησε πως είναι προτιμότερο να τον «θυσιάσει» ως νέα «Ιφιγένεια» και να ρίξει πάνω του ολόκληρη την ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας και να τοποθετήσει στην θέση του ένα «φρέσκο» πρόσωπο.

Τα προϊόντα πετρελαίου παράγονται από τις πρώτες ύλες που έφτασαν στη Βρετανία, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στους υπηκόους του βασιλείου, συνοψίζουν οι συντάκτες της έκδοσης.

Όταν η Μόσχα ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της.

Πολλά κράτη έχουν ανακοινώσει το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα μέτρα όμως προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στη Δύση καθώς εκτόξευσαν τον πληθωρισμό, δημιούργησαν κρίση καυσίμων και οδήγησαν σε άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε παγίδα για τους Δυτικούς καθώς ανακαλύπτουν πως οι Ρώσοι αντέχουν σε έναν πόλεμο φθοράς για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά που εξάγουν (δηλαδή, ενέργεια, τρόφιμα, λιπάσματα και πρώτες ύλες) θα λείψουν σε αυτούς που δεν θα τα παραλαμβάνουν.

Στους ίδιους που τα έχουν δεν θα λείψουν ποτέ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ