Στις ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με την στάση τις Ινδίας απέναντι στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση (δηλαδή οι Αμερικανοί) απέναντι στην Ρωσία και για την στήριξη που παρέχει το Νέο Δελχί στην Μόσχα.

Στο defencenet.gr και στο pronews.gr πάντοτε σημειώναμε ότι η Ινδία είναι πολύ πιο πιθανό να σταθεί δίπλα στην Ρωσία και αν είναι να επιλέξει Ανατολή ή Δύση, θα επιλέξει Ανατολή (κάτι το οποίο θα γίνει σύντομα).

Οι λόγοι είναι πολλοί: Η Ινδία ζει στην γεωπολιτική γειτονιά της Ανατολής. Επουδενί λόγο δεν θα ήθελε να έχει ως εχθρούς υπερδυνάμεις που είναι κοντά στα σύνορα της όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι με την Κίνα υπάρχει μία έντονη γεωπολιτική αντιπαλότητα, με τις προσπάθειες της Μόσχας οι οποίες θα είναι δυναμικές το συγκεκριμένο ζήτημα φιλοδοξείται ότι θα ξεπεραστεί.

Το Νέο Δελχί γνωρίζει ότι σε μία σύμπραξη μαζί με Κίνα και Ρωσία δεν θα υπάρχει καμία δύναμη στην Δύση που θα μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή θα βρίσκεται «στην σωστή πλευρά της ιστορίας και της γεωπολιτικής» για να θυμίσουμε πρόσφατη ρήση του Κ.Μητσοτάκη όταν ήθελε να δικαιολογήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα η σύμπραξη αυτή θα αποτελείται από τις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, από τις πιο μεγάλες συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη, και την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη.

Τι θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί ενάντια σε μία τέτοια σύμπραξη – συμμαχία;

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς όρους, το μέγεθος της Κίνας αρκεί, αλλά και το μέγεθος Ινδίας είναι πάρα πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί. Συν τοις άλλοις ο σχεδιασμός της Ρωσίας να πουλάει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πρώτες ύλες σε ρούβλια αντί σε δολάρια και ευρώ, θα επιφέρει την ουσιαστική αποδολαριοποίηση του πλανήτη και θα σημάνει το τέλος της δυνατότητας των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε τις ανησυχεί ότι θα απειλήσει την πλανητική τους ηγεμονία.

Μία ηγεμονία η οποία δείχνει να μην υφίσταται πλέον.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη στάση της Ινδίας για τις ρωσικές κυρώσεις «βαθιά απογοητευτική»

Τα σχόλια θεωρούνται ως μια βαθύτερη ρήξη μεταξύ των εταίρων ασφαλείας καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδεψε στο Δελχί για συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία επέκριναν την Ινδία ότι εξέτασε μια ρωσική πρόταση που θα υπονόμευε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Αμερική και τους συμμάχους της, δείχνοντας μια βαθύτερη ρήξη μεταξύ των αναδυόμενων εταίρων ασφαλείας καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδεψε στο Δελχί για συνομιλίες.

«Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να σταθούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κυριαρχία με τον ουκρανικό λαό και όχι να χρηματοδοτήσουμε, να τροφοδοτήσουμε και να βοηθήσουμε τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν. », είπε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Χαρακτήρισε τις αναφορές της συμφωνίας «βαθιά απογοητευτικές», ενώ πρόσθεσε ότι δεν είχε δει λεπτομέρειες.

Ο Νταν Τεχάν, υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, ο οποίος επίσης μίλησε στην ενημέρωση, είπε ότι είναι σημαντικό για τις δημοκρατίες να συνεργαστούν «για να διατηρήσουν τη βασισμένη σε κανόνες προσέγγιση που είχαμε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη δυσφορία με την Ινδία μεταξύ των συναδέλφων μελών του QUAD, μιας ομάδας δημοκρατιών που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την δυναμική της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που περιλαμβάνει επίσης τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στον κόσμο και έχει επίσης επιδιώξει να αγοράσει φθηνό πετρέλαιο καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται.

Ενώ η Ινδία υποστήριξε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και μια διπλωματική λύση, απείχε στα Ηνωμένα Έθνη για τις ψηφοφορίες για σχέδια ψηφίσματος που καταδικάζουν τη ρωσική επέμβαση, στα οποία τελικά τέθηκε βέτο από τη Μόσχα.

Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ινδία εξετάζει ένα σχέδιο να πραγματοποιήσει πληρωμές σε ρουπίες και ρούβλια χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική λύση στο SWIFT, αφού οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκοψαν επτά ρωσικές τράπεζες από τη χρήση του διαχειριστή διασυνοριακών συστημάτων πληρωμών με έδρα το Βέλγιο.

Το ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνει πληρωμές σε ρουπίες και ρούβλια χρησιμοποιώντας το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SPFS της χώρας και αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας από τη Μόσχα είναι πιθανό να επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Η ενδιάμεση θέση της Ινδίας στον πόλεμο έχει αφεθεί σε μια σειρά από διπλωματικές ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας να την επισκέπτεται για πρώτη φορά από το 2019 και τώρα ο Λαβρόφ να επιδιώκει να την υποστηρίξει. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν επίσης τη δέσμευσή τους σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida επισκέφτηκε το Δελχί νωρίτερα αυτό το μήνα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison πραγματοποίησε επίσης μια βιντεοσκοπημένη σύνοδο κορυφής με τον Mόντι.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων ζητημάτων «την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Λαβρόφ, η Ινδία φιλοξενεί επίσης τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για Διεθνή Οικονομικά ζητήματα, Ντάλιπ Σινγκ και την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας. Το γραφείο της είπε ότι «θα επισημάνει τη σημασία όλων των χωρών να μειώσουν τη στρατηγική εξάρτηση από τη Ρωσία αυτή τη στιγμή της αυξημένης παγκόσμιας ανασφάλειας».

Η Ινδία απώθησε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι χρειάζεται ρωσικά όπλα για να αντιμετωπίσει την Κίνα, ιδιαίτερα μετά τις συνοριακές συγκρούσεις το 2020, και ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ ακριβές.

Η στρατηγική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο και παραμένει ισχυρή, παρόλο που ο Μόντι έχει μετατοπίσει τη χώρα περισσότερο προς την τροχιά των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ