Η Ρωσία έχει κάνει την τελική της πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και το Κίεβο πρέπει να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Η πρόταση είναι «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη ενώ «τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι τόσο μεγάλα» αναφέρει.

Η Μόσχα έχει παρουσιάσει στο Κίεβο την «τελική» της πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και περιμένει την απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει η Jerusalem Post, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε «δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές. Είναι χειρότερη απ’ αυτό που ο Ζελένσκι θα πετύχαινε πριν την εισβολή, αλλά «τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι σπουδαία»

Ο Πούτιν έχει διατάξει τις δυνάμεις τους να σταματήσουν – και η εντολή για κατάπαυση του πυρός δόθηκε – προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, αναφέρουν οι πηγές.

Αν ο Ουκρανός πρόεδρος απορρίψει την πρόταση, η πρόβλεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μάλλον θα γίνει πραγματικότητα.

Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τις δυνάμεις του να προχωρήσουν με πλήρη ισχύ και να αλλάξουν το πρόσωπο της Ουκρανίας.

«Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, αναφέρουν οι πηγές. Από τη μια πλευρά, απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας και έχει γίνει ένας σύγχρονος Τσε Γκεβάρα, ενώ από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά το τέλος του Αργεντίνου επαναστάτη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Jerusalem Post.

Μπορεί να θωρακίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, αναφέρουν οι πηγές. Η εκτίμηση είναι ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντιφρονούντες στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.

Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε σκοπό να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και δεν προσφέρθηκε επίσημα πρόταση διαιτησίας. Μάλλον, το ταξίδι είχε σκοπό να καταλάβει ποια ήταν η θέση του Πούτιν, ποια ήταν η ψυχική του κατάσταση και ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές του Ρώσου προέδρου και να τα αναφέρει όλα αυτά στη Δύση.

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές, γίνονται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι λέει η Δύση. Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλει να αμβλύνει την παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις του Πούτιν και ξέρουν ότι θα πρέπει να πάρουν μια δραματική απόφαση τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν θα πιέσει τους Ουκρανούς, ανέφεραν οι πηγές. Η απόφαση είναι του Ζελένσκι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ