17.000 αντιαρματικά συστήματα παρέδωσαν οι Δυτικοί στο σύνολό τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεταμορφώνοντας τες σε «αντάρτες των πόλεων».

Επί της ουσίας οι Ουκρανοί δεν προβάλουν ουσιαστικές αντιστάσεις σε ανοιχτούς χώρους και επιχειρούν να δημιουργήσουν «οχυρωμένες πόλεις» για να πληρώσουν οι ρωσικές δυνάμεις μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και πολεμικό υλικό.

Μέχρι σήμερα η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εμπλέξει ότι καλύτερο διαθέτει ενώ και τα στρατεύματα που πολεμούν αυτή την στιγμή στο ουκρανικό έδαφος αποτελούνται από κληρωτούς. Δηλαδή από στρατιώτες που κάνουν οι θητεία τους.

Η δε ρωσική Αεροπορία δεν έχει χρησιμοποιήσει αρεκτά τα καλύτερά της μαχητικά Su-35, Su-34 και Su-30 (καταγράφηκαν κάποιες απώλειες, άλλες επιβεβαιώθηκαν άλλες όχι) αλλά κυρίως χρησιμοποιεί τα παλαιότερα αλλά ικανά για τις αποστολές που τα θέλουν, Su-24 και Su-25.

Η βασική ρωσική στρατηγική θέλει τα ρωσικά στρατεύματα να κλείσουν τις ουκρανικές δυνάμεις εντός των πόλεων και εν συνεχεία να τις «στραγγαλίσουν» αποκόπτοντας τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα και πυρομαχικά.

Οι τελικές έφοδοι θα πραγματοποιηθούν εν συνεχεία με πιο σύγχρονο και βαρύτερο οπλισμό.

Θεωρούν στην Μόσχα, ότι θα χτυπήσουν όταν θα είναι πλέον επωφελές για την ρωσική πολεμική μηχανή να το κάνει.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα φέρουν μαχητές από την Συρία (και ίσως και από την Χεζμπολάχ) που έχουν μάθει να πολεμούν σε αστικές περιοχές κατά την συριακή σύρραξη (που διαρκεί έως σήμερα).

Δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο αλλά είναι μία λογική ρωσική επιλογή.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν νέες επιθετικές ενέργειες τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Με έμφαση στην κατάληψη του Χάρκοβο και της Μαριούπολης ώστε να επιτευχθεί η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στη Ανατολή, όπως είχε συμβεί και το 2014 από τους ρωσόφωνους του Ντόνμπας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις της Κριμαίας διέκοψαν την προέλαση προς την Οδησσό για να καταλάβουν πρώτα τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Νικολάεφ.

Για την Μόσχα είναι πρώτη προτεραιότητα το Κίεβο να μην έχει στον έλεγχό του πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ