H Μόσχα με άλλο ένα βίντεο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων και τα τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης θα διανύσουν απόσταση 1.000 χιλιομέτρων με τραίνα.

Στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία καθώς η ουκρανική κρίση τείνει να στραφεί εναντίον τους και έχουν ξεκινήσει μία ακόμα εκστρατεία προπαγάνδας με βάση την οποία τα βίντεο της αποχώρησης δεν είναι πραγματικά.

Σε κάθε περίπτωση, το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους. Το «πακέτο» αυτό, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει «αναμφίβολα περιορισμό των εξαγωγών» της Ρωσίας.

«Συμφωνήσαμε για το πακέτο των κυρώσεων» που «θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «εξασφαλίσαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων μας» και «θα προχωρήσουμε μαζί».Ευρύτερα, η υπουργός ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στις τιμές της ενέργειας, την ώρα που «οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών».

«Ανησυχούμε για τον πιθανό αντίκτυπο στις αγορές της ενέργειας, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου της Ρωσίας, που αποτελεί ως προμηθευτή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και φυσικού αερίου στην Ευρώπη», εξήγησε.

Διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται «με τους Ευρωπαίους συμμάχους» για να εξασφαλιστεί «η καλύτερη δυνατή προστασία τους» από τις πιθανές συνέπειες. Ζητούμενο είναι να υπάρχουν «διαθέσιμες προμήθειες» από «άλλες περιοχές του κόσμου» και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός της Ευρώπης «με πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Παρά το γεγονός ότι η CIA διαψεύστηκε και ότι καμία εισβολή δεν πραγματοποιήθηκε, οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν να έγινε!

Πλέον η ουκρανική κρίση προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, που θα τους «πληρώσουν» οι απλοί πολίτες με την ακρίβεια σε αέριο, τρόφιμα και μεταφορές να χτυπάει «ταβάνι».

Η ΕΕ αν είχε την θέληση θα μπορούσε να ματαιώσει τις εμμονές των ΗΠΑ, όμως όπως πάντα δείχνει άβουλη και απλώς ακολουθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά μετά τις απανωτές ρωσικές «ειρωνείες» από τον πρόεδρο Πούτιν και την 

Σημειώνεται ότι χθες η Μόσχα ανακοίνωσε και απόσυρση των στρατευμάτων από την Κριμαία, από την οποία επίσης δημοσίευσε σχετικό βίντεο.

Την ίδια στιγμή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να προκαλέσουν κάποιο πολεμικό επεισόδιο στην γραμμή επαφής με το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τους ρωσόφωνους ο ουκρανικός Στρατός άνοιξε πυρ με όλμους και εκτοξευτές βομβίδων στους οικισμούς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, αναφέρει σήμερα το RIA Novosti.

Οι οικισμοί του DPR, Kominternovo, Oktyabr, Novolaspa, Petrovskoe, καθώς και του LPR, Veselenkoe, Donetsk, Zolotoe-5, Nizhnee Lozovoe, Sokolniki, βρέθηκαν στο «στόχαστρο».

Χρησιμοποιήθηκαν όλμοι διαμετρήματος 120 και 82 χλστ (συνολικά εκτοξεύτηκαν 67 βλήματα), εκτοξευτές βομβίδων διαφόρων τύπων (90 βομβίδες), βολές από φορητά όπλα, μεταξύ των οποίων και μεγάλου διαμετρήματος», διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Επιπλέον, το LNR ανέφερε για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Donbass.

Σήμερα αναπτύχθηκαν 22 άρματα μάχης κοντά στο χωριό Podlesnoye κοντά στη γραμμή επαφής στο Donbass.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ