Mε την σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν να γίνουν εκλογές στην Λιβύη χωρίς να έχουν αποχωρήσει πρώτα οι μισθοφόροι από το λιβυκό έδαφος, η Τουρκία μεταφέρει κι άλλους Τουρκμένους μαχητές (με συριακό διαβατήριο) στην Τρίπολη.

Tο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) αποκάλυψε ότι μια νέα ομάδα Σύρων μισθοφόρων θα σταλεί στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.

Οι πηγές του SOHR πρόσθεσαν ότι η πλειοψηφία των μισθοφόρων βρίσκονταν στη Λιβύη πριν από μήνες και επαναπατρίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εξόδου των ξένων δυνάμεων από την χώρα.

Οι πηγές σημείωσαν ότι ορισμένοι από τους μισθοφόρους που θα σταλούν στη Λιβύη έχουν πληρώσει στους ηγέτες τους 250 δολάρια για να ταξιδέψουν στην Τρίπολη.

Στις 27 Ιανουαρίου, το SOHR ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ακύρωσαν την πτήση για να επαναπατρίσουν στη Συρία μια ομάδα μισθοφόρων, μέσω Τουρκίας. Την περασμένη εβδομάδα, η ΜΚΟ ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση σκόπευε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μισθοφόρους, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Η Τουρκία είχε συμφωνήσει «προσωρινά» να αναστείλει τη μεταφορά των Σύριων μισθοφόρων τους από και προς τη Λιβύη, μέχρι να τελειώσει η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Υπολογίζεται ότι 7.000 Σύροι μαχητές παραμένουν στη χώρα, σύμφωνα με το SOHR.

Oι ΗΠΑ υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις στην Λιβύη και θέλουν την διεξαγωγή των εκλογών ως πρώτη προτεραιότητα ανεξάρτητα από το αν θα έχουν αποχωρήσει από την χώρα οι ξένοι μισθοφόροι και κυρίως οι Τουρκμένοι με συριακό διαβατήριο, που διέσωσαν το αναγνωρισμένο τουρκόφιλο καθεστώς της Λιβύης κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

«Πρώτα οι εκλογές στη Λιβύη και μετά η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη χώρα», αυτή τη θέση εξέφρασε η σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς.

Η Ουίλιαμς,, όπως σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό Agenzia Nova, δήλωσε ότι  η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη δεν είναι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών. 

Η σύμβουλος του ΟΗΕ στις δηλώσεις της προς τον διεθνή Τύπο, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη είναι «μέσω της συμμετοχής του λαού σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές» και ότι «η αποχώρηση των μισθοφόρων δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις εκλογές. Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή».

Επισημαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στάσης του ΟΗΕ ως προς την εκλογική διαδικασία στη Λιβύη, αφού ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάσκεψη του Βερολίνο για τη Λιβύη είχε εκφράσει τη θέση να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι από τη χώρα.

Φυσικά εάν πραγματοποιηθούν οι εκλογές χωρίς να έχουν αποχωρήσει οι Τούρκοι μισθοφόρο απλά δεν πρόκειται να αποχωρήσουν… ποτέ.

Εάν η κυβέρνηση που προκύψει είναι τουρκόφιλη, δηλαδή επικρατήσει στις εκλογές ο νυν μεταβατικός πρωθυπουργός Νμπεϊμπά, οι δυνάμεις αυτές θα την προστατεύουν ενώ αν προκύψει μη τουρκόφιλη κυβέρνηση, θα την εμποδίσουν να πραγματοποιήσει κυβερνητικές ενέργειες που μπορεί να θίξουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Για παράδειγμα, τη σύναψη νέας συμφωνίας καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με άλλη χώρα, π.χ. την Ελλάδα, η οποία νέα συμφωνία θα ακύρωνε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύροι είναι κατ΄ όνομα. Επί της ουσίας πρόκειται για Τουρκμένους οι οποίοι είναι τουρκόφωνοι και εθνικά Τούρκοι.

Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει στην μερική απόσυρση των δυνάμεών της αλλά όπως πάντα το έκανε για παραπλανητικούς σκοπούς. Η επιστροφή των μισθοφόρων, παρά τις διεθνείς πιέσεις, δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ