ΝΑΤΟ: «Αποσύρετε τα στρατεύματα από Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία» - Μόσχα: «Πρώτα εσείς»

Μετά τη διαβίβαση της απάντησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε η ρωσική πλευρά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες πρότεινε στη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρότεινε στη Ρωσία να το κάνει αυτό «σε σύντομο χρονικό διάστημα», επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία «πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία το συντομότερο δυνατό».

«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην πορεία της αποκλιμάκωσης », δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

Αυτή η πρόταση μοιάζει με παράδειγμα του ΝΑΤΟ που αγνοεί τις βασικές προτάσεις της Ρωσίας, προβάλλοντας αντίθετες απαιτήσεις σε αντάλλαγμα. 

Η Μόσχα σχολίασε τη δήλωση Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Γεωργία και την Ουκρανία.

Η ρωσική πλευρά υπενθύμισε: η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία δεν είναι τμήματα της Γεωργίας και η χερσόνησος της Κριμαίας είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Πρώτον, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία δεν είναι πλέον Γεωργία, οι λαοί που ζούσαν εκεί ήθελαν να αποσχιστούν, όπως έκαναν οι Κοσοβάροι κάποτε», έγραψε ο γερουσιαστής Αλεξέι Πούσκοφ στο Τelegram.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι η Μολδαβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το ειρηνευτικό απόσπασμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που βρίσκεται στη χώρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια στο Δνείστερο, ιδίως Ρώσους πολίτες, και έχει σταλεί εκεί βάσει πολυμερούς συμφωνίας στην οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν εχει καμια σχεση.

Ο Πούσκοφ σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, καθώς η Μολδαβία δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της.

«Και στην Ουκρανία δεν υπάρχουν καθόλου ρωσικά στρατεύματα», τόνισε ο Ρώσος γερουσιαστής.

Ο Πούσκοφ συμβούλεψε τον Στόλτενμπεργκ να «ξεκινήσεις από τον εαυτό σου» και «να ξεκινήσει με την αποχώρηση των αμερικανικών και τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, καθώς και από το Κοσσυφοπέδιο». 

"Μέχρι στιγμής, είναι δύσκολο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις του» πρόσθεσε ο Alexey Pushkov.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV