Στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας, ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ  είπε ότι ένας από τους κύριους στόχους της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η αναζήτηση νέων λύσεων για να ξεκλειδώσει το τεράστιο δυναμικό της Κεντρικής Ασίας.

Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ  τόνισε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας έχει αυξηθεί 100 φορές τα τελευταία 30 χρόνια και ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Σημειώνοντας ότι το Καζακστάν είναι έτοιμο να εξάγει προϊόντα σε 135 τομείς, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, ο Τοκάγιεφ είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνω να ξεκινήσει ένας μηχανισμός διαβούλευσης μεταξύ των υπουργείων «Κεντρικής Ασίας-Κίνας» προκειμένου να αναπτυχθούν κοινές προσεγγίσεις» όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Καζακστάν, ο βασικός κρίκος της πρωτοβουλίας Belt and Road»

Δηλώνοντας ότι το Καζακστάν είναι ο βασικός κρίκος της πρωτοβουλίας Belt and Road (μιας Ζώνης και ενός δρόμου), ο Τοκάγιεφ είπε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενταθεί η κοινή εργασία για την περαιτέρω κατασκευή της πρωτοβουλίας Belt and Road, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Επισημαίνοντας ότι τα κινεζικά προϊόντα φτάνουν στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής το συντομότερο δυνατό μέσω των διαδρόμων που περνούν από τη χώρα του, ο Τοκάγιεφ δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τις διαδρομές διέλευσης και μεταφοράς και να προσφέρουμε λύσεις εφοδιαστικής. Το Καζακστάν σχεδιάζει να επενδύσει $ 20 δισεκατομμύρια για αυτούς τους σκοπούς μέχρι το 2025. Αυτό σίγουρα θα επεκτείνει τις διαμετακομιστικές ροές από την Κίνα και θα καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των χωρών της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Το Καζακστάν υποστηρίζει την πολιτική της  «Ενιαίας Κίνας»

Επισημαίνοντας ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της χώρας του και της Κίνας έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ο Τοκάγιεφ τόνισε :

«Το ήμισυ των επενδύσεων 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας στις χώρες της Κεντρικής Ασίας βρίσκεται στο Καζακστάν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο. Η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος όγκος εμπορίου της Κίνας στην περιοχή και είναι φυσικό να γίνει επενδυτικός εταίρος».

Με την υπενθύμιση ότι το Καζακστάν αντιμετώπισε μια επιθετική τρομοκρατική επίθεση στις αρχές του μήνα, ο Τοκάγιεφ επεσήμανε ότι τόσο το έθνος όσο και το κράτος πήραν ένα μεγάλο μάθημα από τα εν λόγω γεγονότα και προσθέτοντας:

«Ο λαός του Καζακστάν είναι ευγνώμων για την υποστήριξη από την Κίνα και τις αδελφές χώρες της στην Κεντρική Ασία. Τώρα αναρρώνουμε γρήγορα. Τώρα εργαζόμαστε ενεργά για τον ανασχηματισμό και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής πολιτικής. Χτίζοντας έτσι ένα νέο Καζακστάν. Αρχίσαμε να το κάνουμε».

Στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων της Κεντρικής Ασίας και του Προέδρου της Κίνας, που συνεδρίασαν διαδικτυακά  με την ευκαιρία της 30ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων,  συμμετείχαν:

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ , ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ,  μίλησαν επίσης: ο Πρόεδρος του Κιργιστάν  Σαντίρ Τσαπάροφ, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμάμιλι Ραχμάν και ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ