Μεγάλη επίθεση της ISIS: Μαίνονται οι μάχες με τους Κούρδους

Μαίνονται για τρίτη συνεχή ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της ISIS  και τις κουρδικές δυνάμεις στην βορειοανατολική Συρία. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με την επίθεση που εξαπέλυσαν το βράδυ της Πέμπτης εξτρεμιστές μουσουλμάνοι της τρομοκρατικής οργάνωσης  κατά της φυλακής του Γκουαϊράν, μία από τις μεγαλύτερες όπου κρατούνται άλλοι εξτρεμιστές  στην Συρία και φυλάσσεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Τουλάχιστον 28 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, 5 πολίτες και 56 μαχητές της ISIS σκοτώθηκαν» από την έναρξη της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση δηλώνοντας ότι στόχος της ήταν η απελευθέρωση κρατουμένων.

Η ISIS μπορεί να  ηττήθηκε το 2019 στην Συρία από τις ρωσικές δυνάμεις και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και χιλιάδες τζιχαντιστές κρατούνται έκτοτε στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία, εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, ωστόσο οι τελευταίοι δεν είναι σε θέση να τους ελέγξουν πλήρως.

Η τελευταία επίθεση, η μεγαλύτερη από την ήττα του 2019, είχε ως στόχο την φυλακή που βρίσκεται στην πόλη Χασακέ και στεγάζει 3.500 ύποπτους για συμμετοχή τους στην ISIS καθώς και μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης, οι ισλαμιστές κατάφεραν να αρπάξουν όπλα που βρήκαν στο οπλοστάσιο της φυλακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Κούρδοι ζητούν τον επαναπατρισμό χιλιάδων φυλακισμένων τζιχαντιστών, κυρίως εκείνων που έχουν ευρωπαϊκές υπηκοότητες, αλλά οι περισσότερες χώρες στις οποίες απευθύνονται είναι απρόθυμες να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους. Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο να έρθουν στην Ελλάδα ως «πρόσφυγες» μέσω Τουρκίας.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV