Κολοσσιαία συμφωνία ΗΑΕ με Τουρκία: Δίνουν στην Άγκυρα 5,7 «ζεστά» δισ. ευρώ

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπέγραψαν κολοσσιαία διμερή οικονομική συμφωνία για την ανταλλαγή νομισμάτων μεταξύ του ντιρχάμ των ΗΑΕ και της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων, WAM.

Η ονομαστική αξία της συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας είναι 18 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (5,6 δισ. ευρώ) και 64 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες! Δηλαδή τα; ΗΑΕ δίνουν στη Τουρκία 5,6 δισ. «ζεστά» ευρώ (το ντιρχάμ είναι από τα πιο «σκληρά» και αξιόπιστα νομίσματα παγκοσμίως λόγω της οικονομικής άνθησης των ΗΑΕ) και παίρνουν 64 δισ. τουρκικές λίρες!

Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ισχύει για περίοδο 3 ετών, με δυνατότητα παράτασής της μέσω κοινής συμφωνίας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Χαλίντ Μπαλάμα, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των Εμιράτων και τον Σιχάντ Κοτζίογλου, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας .

Σύμφωνα με τον Μπαλάμα «η υπογραφή της συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας αντανακλά τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε χρηματοοικονομικά θέματα, ειδικά στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Κοτζίογλου είπε: «Η υπογραφόμενη συμφωνία ανταλλαγής επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΑΕ και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να προωθήσουν το διμερές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα, προκειμένου να προωθηθούν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας».

Είναι η δεύτερη κολοσσιαία οικονομική συμφωνία μεταξύ των μέχρι πρότινος εχθρών και επίσης η δεύτερη που συνάπτουν τα, έχοντα συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής με την Ελλάδα, ΗΑΕ με την αντίπαλο Τουρκία.

Τώρα, τι είδους «στρατιωτική συνδρομή» θα παράσχουν κατά μίας χώρας που έχουν επενδύσει μέσα σε δύο μήνες περί τα 20 δισ. ευρώ είναι άλλο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση...

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV