Ο πρώην επικεφαλής της SBU, Υποστράτηγος Βασίλι Βόβκ, έδωσε στον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρωτότυπες συμβουλές στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Nash.

Ο στρατηγός είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος ηγέτης θα συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ζελένσκι εάν απολυθεί ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

Επιπλέον, πιστεύει ότι ο Ζελένσκι πρέπει να στείλει διαπραγματευτές στο Ντονμπάς.

«Πότε μπορώ να πάω σε διαπραγματεύσεις και πότε ο Πούτιν θα δεχτεί τον Ζελένσκι. Το πρώτο είναι να απολύσει τον Kuleba.

Το δεύτερο είναι να αλλάξει η ρητορική.

Κάθε φορά που ακούμε ένα γέμισμα προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, λέμε: θέλουμε να συναντηθούμε », είπε ο Vovk.

Ο στρατηγός πιστεύει ότι οι αρχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ πρέπει να αναγνωριστούν ως ανίκανες να διαπραγματευτούν:

«Επίσημη δράση: Πήγα, μίλησα, έβγαλα φωτογραφία μαζί τους. Ήρθε με ένα πιστοποιητικό, έγραψε: «Δεν υπάρχει κανένας να μιλήσω, τελείωσαν», είπε ο στρατηγός.

Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Vovk, μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στον Πούτιν και να δηλώσει την παρουσία ενός «πιστοποιητικού συνάντησης» με εκπροσώπους του DPR και του LPR.

«Υπάρχουν τρία ή τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εκεί, είναι όλοι τρομοκράτες; 

Έχουμε νόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τον πραγματοποιήσουμε – ας μιλήσουμε. 

Τότε, νομίζω, ο Πούτιν θα δεχτεί ή θα συναντηθεί μαζί του αλλού », κατέληξε ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της SBU, γράφει το RIA Novosti.

Ο Ζελένσκι έχει εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά του να έχει προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη. Ο παρορμητισμός των προτάσεων του Ζελένσκι έχει γίνει το αστείο στα social media.

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε προηγουμένως ότι η Μόσχα δεν έλαβε συγκεκριμένες προτάσεις από το Κίεβο για συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και δεν υπήρχε σαφήνεια για το θέμα πιθανών διαπραγματεύσεων.

Από το 2014, ο ουκρανικός Στρατός πολεμά τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, στο Ντονμπάς, στις περιοχές Λούγκανσκ και Ντόνετσκ.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στους αυτονομιστές, κάτι που επίσημα το Κρεμλίνο αρνείται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 13 χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα της σύγκρουσης.

Παρά την υπογραφή συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός, οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών της ΛΔΔ με τη χρήση βαρέως πυροβολικού από την Ουκρανία συνεχίζονται.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Ρωσία επιμένει στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ