Ο Ντμπεϊμπά «μπλοκάρει» τους Ιταλούς στην Λιβύη - Παρασκήνιο με τους Τούρκους

Ο ιταλικός στρατός στη Λιβύη είναι αποκλεισμένος και δεν μπορεί να βγει από την χώρα, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Giornale και φαίνεται πως από πίσω υπάρχει τουρκικός δάκτυλος.

«Βγάζουν χρήματα από τις βίζες για τη νέα μονάδα, η οποία έπρεπε ήδη να αντικαταστήσει τους Ιταλούς άνδρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο ιταλός δημοσιογράφος, Fausto Biloslavo, δήλωσε πως οι στρατιώτες ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν στις 5 Ιανουαρίου 2022, αλλά τώρα η μόνη τους επιλογή είναι τον Φεβρουάριο.

«Στη Λιβύη, έχουμε 400 άνδρες, 142 χερσαία οχήματα και δύο εναέρια οχήματα. Περίπου 250-300 βρίσκονται στη Μισράτα σε νοσοκομείο, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν, παρά το τέλος της περιόδου αποστολής τους. Οι Λίβυοι έκαναν ένα παρόμοιο «κόλπο» εναντίον μας πέρυσι και μόνο τρεις μήνες αργότερα τα στρατεύματα μπόρεσαν να επιστρέψουν», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

«Η Αποστολή Βοήθειας και Υποστήριξης στη Λιβύη «Miasit» παρέχει υγειονομική περίθαλψη, υποστήριξη στις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις και υποστήριξη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης με ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού στη ναυτική βάση Abu Sitta στην Τρίπολη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι λιβυκές αρχές δυσκολεύονται να συνεργαστούν, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει κρίσιμα ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, με αποκορύφωμα τον «εκβιασμό» με τη βίζα για την έξοδο των στρατευμάτων από την Λιβύη.

Περαιτέρω ζητήματα έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο δυνάμεων, όπως το μπλοκάρισμα από τις τελωνειακές αρχές της Λιβύης σε πολλά εμπορευματοκιβώτια με υλικό ανεφοδιασμού που προοριζόταν για το στρατιωτικό σώμα.

Επίσης, οι δυνάμεις της Τουρκίας δεν βλέπουν «φιλικά» τα ιταλικά στρατεύματα, τα οποία δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα στη χώρα.

Βασικά οι Τούρκοι επιδιώκουν να είναι η μόνη χώρα που θα διατηρεί δυνάμεις στην Λιβύη εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο Α.Ντμπεϊμπά ο Λίβυος πρωθυπουργός είναι τουρκόφιλος καθώς είναι στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV