Την επιστροφή των στρατιωτικών αεροσκαφών από το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν ζητάει το Αφγανιστάν, τα οποία βρίσκονται στις δύο γειτονικές χώρες μετά το χάος που επικράτησε στην Καμπούλ τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Γιακούμπ Μουτζάχιντ τόνισε πως το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν θα επιτρέψει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα – τα οποία χρησιμοποιούνταν από την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση – να παραμείνουν εκτός χώρας.

«Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας και μην μας αναγκάσετε να προχωρήσουμε σε αντίποινα με όποιο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας», διεμήνυσε ο υπουργός. «Ανεχτήκαμε πολλά, περιμέναμε πολύ».

Εξάλλου, αξίωσε οι πιλότοι που υπηρετούσαν στην Αεροπορία της προηγούμενης κυβέρνησης να επιστρέψουν στη χώρα και να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Στην ίδια δημόσια εκδήλωση ο επικεφαλής της αεροπορίας των Ταλιμπάν, ο Αμανουντίν Μανσούρ, ανέφερε πως το καθεστώς έχει στη διάθεσή του κάπου 50 επιχειρησιακά αεροσκάφη και εργάζεται για την επισκευή αρκετών άλλων.

Καθώς κατέρρεε ο στρατός και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεκάδες αεροσκάφη της Αεροπορίας πέταξαν στο Τατζικιστάν και στο Ουζμπεκιστάν από πιλότους εκπαιδευμένους κυρίως στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ιναμουλά Σαμανγκάνι δήλωσε πρόσφατα στο τηλεοπτικό δίκτυο TOLOnews ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις αρχές των χωρών αυτών για την επιστροφή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων.

Η Ουάσινγκτον είχε ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει την αφγανική Αεροπορία.

Πριν καταρρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, διέθετε 131 επιχειρησιακά αεροσκάφη από τα 162 στον στόλο της, σύμφωνα με έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), αμερικανικού ανεξάρτητου φορέα που αναφέρεται στο Κογκρέσο.

Τον Οκτώβριο, ο SIGAR ανέφερε ότι περίπου το 25% των αεροσκαφών της αφγανικής Αεροπορίας μετέβησαν στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν και άλλα κάπου 80 αχρηστεύτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ προτού αποχωρήσουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ