Η Γερμανία ζητά κοινή στάση της ΕΕ κατά της Κίνας λόγω της «εξαφάνισης» της τενίστριας Πενγκ Σουάι

Το Βερολίνο ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει κοινή στάση στο ζήτημα του πιθανού διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις της νέα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με αφορμή την “εξαφάνιση” της τενίστριας Πενγκ Σουάι, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική επίθεση από Κινέζο αξιωματούχο.

“Όταν μια γυναίκα εξαπολύει μια τέτοια μομφή, πρέπει αυτή να ακουστεί σε ένα διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να διερευνήσουμε την υπόθεση και να καταλήξουμε σε μια κοινή απάντηση”, είπε η Μπέρμποκ από το Παρίσι όπου βρίσκεται, στην πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Η Μπέρμποκ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας  ότι τα σύνορα της χώρας δεν θα πρέπει να παραβιάζονται από τη Ρωσία, η οποία έχει μεταφέρει στρατεύματα κοντά στο σύνορο.

“Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη”, είπε η υπουργός.

Η Γερμανία έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία για μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη

Η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την Γαλλία για μία «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Παρίσι, του πρώτου σταθμού της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, μπορείτε να υπολογίζετε στην στήριξη της Γερμανίας, στην προσωπική μου στήριξη, στην στήριξη ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώστε να εργασθούμε για μία ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη», δήλωσε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί στο Παρίσι την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, για να ακολουθήσει αύριο ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Είτε το ονομάσουμε στρατηγική αυτονομία ή ευρωπαϊκή κυριαρχία, δεν έχει σημασία ο τίτλος, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται. Αυτό που μετρά είναι η ιδέα που υπάρχει από πίσω», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο ομόλογό της Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Η Γερμανία δεν έχει στενότερο φίλο από την Γαλλία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ. Πέραν αυτής «χρειαζόμαστε πολύ ισχυρή γαλλογερμανική ώθηση» για την Ευρώπη, επέμεινε.

«Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν την στενή επαφή, την υπάρχουσα και την μελλοντική…Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί διαφορετικά σε αδύναμη θέση», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εγγύτητα των θέσεων της νέας γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την Ευρώπη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι όχι μόνο διότι έχουμε μία κυβέρνηση σε λειτουργία πριν από την προεδρία μας, αλλά επίσης για την βούλησή της να εργασθεί μαζί μας για μία πιο πράσινη, πιο κοινωνική, πιο κυρίαρχη Ευρώπη», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV