Πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Σ.Αραβίας με Κατάρ: Αρνητικό για την Ελλάδα -Θετικό για την Τουρκία

Εμείς στείλαμε τους PATRIOT - Που είναι τα 10 εκατομμύρια που έστειλαν οι Σαουδάραβες στην Ελλάδα;

Ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έφτασε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στο τρίτο σκέλος της επίσημης περιοδείας του σε γειτονικές χώρες του Κόλπου δείχνοντας έτσι ότι σπάει ο πάγος και τελειώνει η αντιπαλότητα στον Κόλπο κάτι που ενέχει προεκτάσεων και για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Και αυτό γιατί αποδεικνύονται ότι οι "περίφημες" διμερείς αμυντικές συμφωνίες που περιέφερε η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη είναι διάτρητες ενώ σε διάφορα σημεία ακόμα και ύποπτες.

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι συμφωνίες (αντίστοιχη είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ) δεν έχουν τις ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας όπως το να μην εμπλέκονται σε παράλληλες σχέσεις με την Τουρκία σε τομείς εθνικών συμφερόντων για την Ελλάδα!

Και φυσικά αυτό είναι κάτι που λύνει τα χέρια στους Άραβες καθώς είναι καθόλα νόμιμοι ενώ έτσι να μην παραξενευτούμε αν δούμε με αιχμή το Κατάρ να επαναπροσεγγίζονται με την Άγκυρα οι Σαουδάραβες (και ότι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας). 

Όσο για τις συμφωνίες φυσικά μιλάμε για την αποστολή της πυροβολαρχίας PATRIOT στην αραβική χώρα από την μία αλλά και τις καταγγελίες του πρέσβη επί τιμή Νίκου Βαμβουνάκη για τη δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Νίκος Βαμβουνάκης είχε καταγγείλει πως τα 10 εκατ. ευρώ δεν είχαν προορισμό κάποιο λογαριασμό του Δημοσίου αλλά την εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τον σάλο που ξέσπασε αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας με την ίδια επιστολή αφήνει σαφείς αιχμές για το αν η εν λόγω δωρεά «σχετίζεται με τη στρατιωτική αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT που αναχώρησε στις 14.9.2021 από την Ελλάδα για τη Σ. Αραβία, συνοδευόμενη από 100 αξιωματικούς, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 21.4.2021 μεταξύ των δύο κρατών».

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ και ο Σεΐχης Ταμίμ εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους και τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, καθώς και τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ο διάδοχος και ο εμίρης υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ στο τέλος της συνόδου.

Ο Σεΐχης Ταμίμ είπε ότι η επίσκεψη του πρίγκιπα θα εμβαθύνει τους ισχυρούς δεσμούς, ειδικά υπό το φως των συνθηκών στην περιοχή.

«Οι σχέσεις αδελφοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας βασίζονται σε γερά θεμέλια μιας κοινής ιστορίας και μοίρας» , ανέφερε σε tweet. 

«Σήμερα, συζήτησα με τον αδερφό μου, τον πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, τρόπους ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας (και) επιβεβαίωσα επίσης μαζί του το κοινό μας ενδιαφέρον να υποστηρίξουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την περιοχή», δήλωσε ο Σεΐχης Ταμίμ. , προσθέτοντας: «Καλώς ήρθατε, στον αδερφό μου Μοχάμεντ στο Κατάρ».

Κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα, ο διάδοχος έγινε δεκτός από τον εμίρη Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ όπως αναφέρει το defencenet.ae.

Πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή και πομπή για την υποδοχή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στο Amiri Diwan, όπου συναντήθηκε επίσης με ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ.

Στη συνέχεια, ο διάδοχος επισκέφθηκε τη Συμβουλευτική Συνέλευση, όπου τον υποδέχθηκαν πλήθος αξιωματούχων.

Ο διάδοχος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του στον εμίρη για τη θερμή υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία και μετέφερε τους χαιρετισμούς του βασιλιά Σαλμάν.

Ο διάδοχος έφτασε στην Ντόχα από τα ΗΑΕ στο τρίτο σκέλος της επίσημης περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου. 

Ξεκίνησε από το Ομάν και αναμένεται να επισκεφθεί το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV