Έξαλλοι οι Βούλγαροι με την Ρωσία για τα συγχαρητήρια στους Σκοπιανούς για τον Άγιο Κλήμη

«Δυστυχώς, έχουμε άλλη μια ρωσική πρόκληση, η οποία στοχεύει να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της «Βόρειας Μακεδονίας» (έτσι αποκάλεσε τα Σκόπια Βούλγαρος καθηγητής) και να διαστρεβλώσει την αλήθεια σε εξαιρετικά αδύνατο βαθμό». 

Αυτό δήλωσε για το «BGNES» ο καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ, ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της βουλγαρικής και βαλκανικής μεσαιωνικής ιστορίας, αντιδρώντας στο συγχαρητήριο μήνυμα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Σκόπια με την ευκαιρία της μεγάλης σλαβομακεδονικής ημέρας κατά την οποία γιορτάζει ο Αγ. Κλήμης της Αχρίδας.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δεν έχει μέχρι στιγμής συγχαρεί τη γιορτή της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού, όπως τόνισε το «BGNES», ενώ η ρωσική διπλωματική αποστολή στη χώρα «συνεχάρη τη μεγάλη εθνική εορτή του αδελφού «μακεδονικού» λαού», τονίζοντας ότι ο Αγ. Ο Κλήμης της Αχρίδας είναι ένας από τους ιδρυτές του κυριλλικού αλφαβήτου που συνδέει τη σύγχρονη ρωσική με τη σλαβομακεδονική γλώσσα.

Ο Βούλγαρος ιστορικός καταδίκασε επίσης το μήνυμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με αφορμή την εορτή, ο οποίος είπε σήμερα ότι «ο Άγιος Κλήμης είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας μας και ο ιδρυτής της Σχολής της Αχρίδας, γνωστής και ως το πρώτο Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο».

Στη δήλωσή του, ο Ζάεφ δεν ανέφερε καθόλου ότι ο χαρακτήρας και το έργο του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας είναι τουλάχιστον κοινά με τη Βουλγαρία και είναι σημαντικά για τη βουλγαρική ιστορία και πολιτισμό, όπως αναφέρει το «BGNES».

«Εξίσου καταδικαστέα είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού Ζάεφ, γιατί τις μέρες που ο ίδιος δίνει ενδείξεις ότι επιδιώκεται η συμφιλίωση με τη Βουλγαρία, πώς να αναζητηθεί μια κοινή γλώσσα με τη Βουλγαρία, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν αναζητείται κοινή γλώσσα και ότι  αυτή είναι η γλώσσα  του ψέματος και της βουλγαροφοβίας», αντέδρασε ο Παβλόφ

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV